Economia 23/12/2019

La Xina rebaixarà aranzels a més de 850 productes

El país vol impulsar el comerç i obrir l'economia en una mesura al marge de la pugna amb els EUA

Paula Clemente
3 min
Un vaixell de càrrega al port de Hong Kong, en una imatge d'arxiu

BarcelonaSembla que ningú s'escapa de l'alentiment econòmic, ni tan sols les grans potències mundials. I la Xina hi ha posat fil a l'agulla: després que les dades del PIB del tercer trimestre d'aquest any assenyalessin un creixement inferior al del trimestre anterior (també en la comparativa anual), el gegant asiàtic ha anunciat aquest dilluns que rebaixarà els aranzels a més de 850 productes a partir de l'1 de gener. Aquests ajustos, que abaratiran les relacions comercials amb la Xina, es faran "per ampliar les importacions" i, entre altres coses, per "promoure el desenvolupament coordinat del comerç", explica la Comissió Aranzelària del Consell d'Estat de la Xina en el document en què anuncia la mesura. Al seu torn, el diari hongkonguès South China Morning Post interpreta el gest com un moviment que busca "obrir l'economia a un mercat internacional més lliure".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre els productes sobre els quals s'aplicarà aquesta rebaixa hi ha la carn de porc congelada, components per a la indústria de l'alta tecnologia (com equips de prova de semiconductors i xips de memòria) i fàrmacs per tractar la diabetis i l'asma. El fet que aquests siguin els mercats destacats per l'entitat xinesa implica una bona notícia per a Catalunya: el que més exporta el Principat a la Xina és carn de porc (gairebé un 12% del que s'envia al país asiàtic) i aparells i material elèctric (un 9%). A més, les exportacions catalanes al gegant asiàtic van baixar el 2018 un 3% respecte l'any anterior, fins als 1.494 milions d'euros. El fet que les transaccions s'abarateixin podria fer tornar a créixer un indicador que, fins al 2018, portava tres anys a l'alça.

L'únic producte en què s'ha especificat que la taxa d'importació serà zero són els fàrmacs, però només en el cas de medicines que continguin alcaloides per al tractament de l'asma, i en primeres matèries implicades en la producció de nous fàrmacs contra la diabetis. Pel que fa als altres productes, segons recull Efe, el gravamen no està especificat, tot i que el document apunta que serà inferior que el que s'aplica als productes dels seus socis comercials categoritzats com a nacions més afavorides.

Les reduccions aranzelàries arribaran també a aliments com l'avocat congelat o el suc de taronja no congelat "en un esforç per incrementar de manera moderada la importació de béns de consum quotidians que són relativament escassos al país o que tenen característiques estrangeres", aprofundeix la Comissió Aranzelària. De fet, la reducció del preu a la importació de porc (un dels aliments bàsics en la dieta dels xinesos) s'entén també com una manera de contrarestar els efectes de l'epidèmia de pesta porcina africana detectada al país l'agost de l'any passat.

Cap esment als Estats Units

En contra el que s'ha convertit en dinàmica habitual, en tot el document no hi ha cap esment als Estats Units, malgrat que un dels problemes que llasta l'economia xinesa és la guerra comercial amb el país presidit per Donald Trump. En qualsevol cas, l'anunci arriba deu dies després que Washington i Pequín arribessin a una primera fase d'acord en què els Estats Units es van comprometre a rebaixar els aranzels als productes xinesos. Així, l'única novetat (de moment) és que el país nord-americà podrà beneficiar-se de retruc d'aquest abaratiment general de les relacions comercials amb la Xina. Sobretot perquè un dels compromisos als quals va arribar el gegant asiàtic en l'últim acord és que comprarà més productes agrícoles procedents dels EUA.

stats