Economia 13/12/2018

La Xina arresta un segon ciutadà canadenc acusat de "perjudicar la seguretat nacional"

Pequín augmenta la resposta diplomàtica a la detenció al Canadà d'una directiva de l'empresa Huawei

Ara
1 min
Agents de policia xinesos fan guàrdia davant de l'embaixada canadenca a Pequín, aquest dijous.

BarcelonaEl ciutadà canadenc Michael Spavor ha sigut arrestat aquest dijous a la Xina, on se l'investiga per "perjudicar la seguretat nacional de l'estat", segons informa l'agència Reuters. Són els mateixos càrrecs dels quals s'acusa l'exdiplomàtic canadenc Michael Kovrig, que també està detingut a la Xina des de dilluns passat.

Més enllà de la detenció i els càrrecs, les autoritats xineses no van facilitar cap altra informació. Spavor, un home de negocis que –igual que Kovrig– mantenia vincles amb Corea del Nord, va ser detingut prop de la frontera amb aquest país, a la ciutat xinesa de Dandong. El ministeri d'Exteriors canadenc va informar que Ottawa no havia pogut mantenir cap contacte amb Spavor des que el govern xinès li va notificar l'arrest.

L'arrest de Spavor agreuja encara més el conflicte diplomàtic entre els dos països arran de la detenció al Canadà, l'1 de desembre passat, de Meng Wanzhou, directora financera de l'empresa tecnològica xinesa. Meng, acusada pels Estats Units de violar les sancions econòmiques imposades contra l'Iran, és al Canadà en llibertat sota fiança a l'espera del judici en què es decidirà si se l'extradeix als Estats Units perquè sigui jutjada.

stats