Salari mínim

Yolanda Díaz, a la patronal: "A vegades no negociant es perd"

El president de la CEOE atribueix l'augment de l'SMI a una decisió en "clau política" i "poc seriosa"

2 min
La ministra de Treball amb el president de la patronal CEOE.

"Aquesta ministra va estar disposada a negociar una quantitat [de l'augment del salari mínim] més baixa. A vegades no negociant es perd". Així s'ha dirigit la ministra de Treball, Yolanda Díaz, a les patronals arran de l'acord amb els sindicats (UGT i CCOO) per incrementar el salari mínim interprofessional en 15 euros al mes aquest 2021 sense haver rebut el dels empresaris. "Espero que [la patronal] es ressituï", ha afegit. La imatge és molt diferent de la del 22 de gener de l'any passat, quan Díaz firmava amb tots els agents socials l'increment de l'SMI fins a 950 euros. "S'inicia una nova etapa: la del diàleg amb majúscules", deia aleshores.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Vint mesos després, i amb un grapat d'acords en matèria laboral assolits, el consens s'ha fragmentat per primer cop. Mentre Díaz apunta a "línies vermelles" de la patronal, "que va entrar a negociar amb 0 i en surt amb 0", la patronal, i en concret el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha assenyalat que "la decisió [del govern espanyol] ja estava presa" abans. "S'ha pres en clau política i no com un plantejament seriós", ha dit en una entrevista a Onda Cero aquest divendres.

Garamendi ha insistit que la situació econòmica encara "no permet" un augment de l'SMI. Segons la patronal, la decisió d'incrementar 15 euros al mes el salari mínim (fins a 965 euros mensuals en catorze pagues) farà augmentar l'economia submergida i destruirà llocs de treball. Ara bé, no ha tancat la porta a seure a les futures reunions per acabar de tancar l'augment de l'SMI per als anys 2022 i 2023: "Al gener estarem en una posició diferent, ja ho veurem".

El ministeri de Treball continua defensant que són els empresaris els qui han d'explicar per què "han acordat augmentar un 1,5% el salari dels convenis col·lectius i no un 1,6% el salari mínim", recordava ahir Yolanda Díaz. Es calcula que l'augment afectarà un milió i mig de treballadors, en especial del camp i del sector de l'hostaleria, que no poden acollir-se a un conveni col·lectiu.

"Ho he de dir obertament, soc més a prop dels postulats de Nadia Calviño", ha reconegut Garamendi quan se li ha preguntat si amb la decisió d'apujar l'SMI la ministra d'Economia quedava "desautoritzada". Fins ara, l'augment del salari mínim no només havia generat debat amb els agents socials, sinó també dins el mateix govern espanyol. En especial entre Calviño (PSOE), contrària fins fa poc a augmentar-lo, i Díaz (Unides Podem). Les dues ministres tampoc coincideixen d'entrada en moltes de les mesures laborals que aquesta tardor s'hauran d'encarar, cosa que pot embolicar encara més la negociació.

stats