20/11/2021

Amb el covid no es pot abaixar la guàrdia

2 min
Agents de la policia austríaca comproven els certificats de vacunació dels clients a les botigues

Europa ha tornat a sucumbir al virus del covid. Els països nòrdics i de l’est del continent, després de passar de manera més suau les onades anteriors, i de prendre’s amb més calma la vacunació, ara veuen com la pandèmia pressiona amb força els seus sistemes sanitaris. Al centre d’Europa, on sí que s’havien pres més mesures però on havien tingut menys infectats que al sud, també estan tornant a patir. El resultat és que finalment, ara sí, arreu d’Europa les diverses autoritats públiques tenen clar per fi que la vacuna és absolutament necessària per derrotar un virus que aprofita totes les escletxes per escampar-se.

Del francès Macron a una Merkel que està en funcions, tots estan insistint en la imperiosa necessitat d’una vacunació general als seus països, i el mateix passa en altres latituds que s’havien mostrat més escèptiques. La situació és preocupant, fins i tot “dramàtica”, com ha dit Merkel, conscient que alguns lands amb els hospitals al límit ja han hagut d’enviar malalts a Itàlia. A Àustria, on s’acaba de decretar un confinament total, s’ha anunciat que a partir del febrer de l’any que ve la vacuna serà obligatòria per a tothom. El discurs de la llibertat que havia fet forat en alguns entorns comença a cedir pas cada cop més clarament al de la seguretat sanitària. La duresa del virus no deixa marge. No és dictadura sanitària, és sentit comú. Estem, doncs, davant d’un canvi rellevant en la lluita contra el covid. A més, l’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles en anglès) ja ha dit que la tercera dosi de la vacuna haurà de generalitzar-se per aconseguir una immunitat efectiva de la població. I d’altra banda, la mateixa EMA està fent passos veloços a l’hora de validar la píndola antiviral molnupiravir, de la farmacèutica Merck, que recomana administrar cinc dies després dels símptomes a persones amb risc de desenvolupar la malaltia greu. I també està aplicant el mateix procés d’urgència amb la píndola de Pfizer, a base de paxlovid, un altre tractament oral amb efectes i usos similars al molnupiravir. En els casos que la vacuna no hagi sigut efectiva, aquests tractaments haurien d’evitar mals majors.

A Catalunya, on tenim un dels índexs de vacunació amb la pauta completa més elevats d’Europa, i on vam patir onades de contagi molt fortes i dramàtiques, la situació avui està més controlada, tot i que els últims dies han tornat a créixer els contagis. Per això les autoritats es mostren prudents a l’hora de retirar mesures restrictives i estudien ampliar l’ús del passaport covid. Val la pena, aquesta prudència. Igual que sembla obvi que tots ens haurem d’inocular una tercera dosi de la vacuna. Amb el covid no es pot abaixar la guàrdia.

stats