15/05/2023

Espectacle lamentable al camp de l'Espanyol

2 min
Invasió de camp a l'RCDE Stadium després del derbi Espanyol-Barça

BarcelonaLes imatges de la invasió de camp que es va viure diumenge a la nit a l'estadi de l'Espanyol mentre els jugadors del Barça celebraven el títol de Lliga són lamentables i haurien d'omplir de vergonya qualsevol aficionat al futbol. I titllar l'actitud dels jugadors del Barça de "provocació", com han fet dirigents i exdirigents blanc-i-blaus, no és més que un intent d'espolsar-se la responsabilitat. Es pot opinar que el Barça podria haver fet una celebració més discreta per no ferir sensibilitats a l'estadi d'un club que està en greu perill de baixar a Segona, però això en cap cas justifica l'actitud violenta i impresentable de les desenes d'aficionats, molts d'ells ultres, que van saltar al terreny de joc i van obligar els jugadors del Barça a córrer cap al vestidor per refugiar-se i no ser agredits. No ens correspon a nosaltres pronunciar-nos sobre la sanció que haurà d'afrontar l'Espanyol, però el club sí que hauria de prendre mesures dràstiques per expulsar els grups ultres del seu estadi, com va fer el Barça en el seu dia. I també caldrà esbrinar per què va fallar el dispositiu de seguretat.

Encara resulta més greu el fet que alguns dels individus que van protagonitzar els incidents siguin candidats municipals del PP. En el cas de Yago Darnell, número 9 de la llista del PP a Sant Joan Despí, identificat com la persona que tomba una càmera de televisió, el partit ja ha comunicat que ha renunciat a formar part de la candidatura i que està "molt penedit". Darnell, a més, és coordinador de futbol 7 del Club Junior 1917 de Sant Cugat, on també haurà de donar explicacions. Un segon candidat del PP identificat per l'ARA a la gespa amb actitud violenta cap als Mossos és Carlos Ferrer-Calbetó Barnils, que va de número 11 a la llista dels populars a Cerdanyola del Vallès. En aquest cas, i de manera completament incomprensible, el partit treu importància als fets i no té intenció d'apartar-lo de les llistes. ¿Com pot ser que el PP, el partit que exigeix a tothom que compleixi la llei, empari una persona que envaeix un camp de futbol amb una actitud clarament agressiva contra el personal del Barça i les forces de l'ordre? Esperem que el PP rectifiqui i aparti Ferrer-Calbetó de les seves llistes abans que l'escàndol es faci més gran o apareguin nous noms d'implicats relacionats amb la formació.

Treure ferro als fets mai pot ser una bona ni estratègia ni una línia de defensa. L'Espanyol ha d'actuar contra els socis que van saltar al camp i prohibir la presència dels grups violents que avergonyeixen el futbol. I a partir d'aquí esperar que Antiviolència sigui benèvola i deixi la sanció per més endavant, per quan el club no necessiti com l'aire que respira la seva afició per sortir del pou en els dos partits que li queden a casa. No hi ha dubte que per al futbol català i per a la ciutat de Barcelona seria una mala notícia que l'Espanyol baixés a Segona. Però el que no pot tornar a passar de cap manera és el que es va viure diumenge.

stats