27/10/2021

Europa augmenta la pressió contra Polònia

2 min
Manifestació a favor de la pertinença a la UE a Cracòvia, Polònia.

BarcelonaEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha imposat a Polònia una multa d'un milió d'euros al dia fins que compleixi les mesures que aquest mateix tribunal li va exigir per garantir la independència del Tribunal Suprem polonès. Varsòvia haurà de satisfer aquesta quantitat a la Comissió Europea, que és qui va portar el cas als tribunals. Es tracta de la multa més gran imposada mai a un estat membre de la Unió, i un cop d'efecte en ple pols pels fons de reconstrucció europeus. No tant per la quantitat en si, que no és significativa per a un país com Polònia, sinó perquè marca el camí a seguir amb els estats que no compleixen les regles de la Unió.

En efecte, tant Polònia com Hongria tenen els fons europeus congelats a l'espera que compleixin les sentències i els requeriments europeus. I això sí que fa mal, perquè es tracta de desenes de milers de milions. En el cas de la multa, a més, el cobrament està assegurat, perquè la llei estipula que si l'estat en qüestió no paga se li resta de les assignacions que hauria de rebre de Brussel·les. D'alguna manera s'ha de fer veure a aquests països que el seu desafiament als valors de la Unió Europea no els sortiran gratis, i que hauran de respondre davant les seves pròpies opinions públiques.

En el cas polonès, el TJUE afirma en el seu comunicat: "El compliment de les mesures cautelars ordenades el 14 de juliol del 2021 és necessari per evitar un dany greu i irreparable a l'ordenament jurídic de la Unió Europea i als valors sobre els quals es fonamenta aquesta Unió, en particular el de l'estat de dret". I és que el govern polonès ha posat en marxa una cambra disciplinària que té la potestat d'expedientar jutges en funció de les seves sentències, una violació clara de la separació de poders. Aquesta ingerència del poder executiu en el judicial situa Polònia en la via de l'autoritarisme, ja que permet als seus governants apartar els jutges que els semblin incòmodes.

A més a més, el passat dia 7 el Tribunal Constitucional polonès va dictaminar que els tribunals polonesos no s'havien de sotmetre als europeus, trencant així la unitat jurídica i la primacia del dret europeu, un dels pilars bàsics de la Unió Europea. Si Polònia ignora la decisió del TJUE, el que s'estarà produint de facto és una mena de Polexit, és a dir, una sortida voluntària de Polònia de la UE. Perquè el que no pot ser és ser membre només per a allò que interessa (rebre fons de solidaritat) i ignorar les obligacions que comporta formar part de la Unió.

D'alguna manera, la UE s'està jugant el seu futur en aquest pols amb Polònia i Hongria. De moment ha optat per un augment gradual de la pressió, a l'espera que la tecla econòmica doni resultats i els dos governs cedeixin i facin marxa enrere en totes les reformes antidemocràtiques que han dut a terme (contra minories nacionals, contra el col·lectiu LGTBI, contra periodistes, etc.). Però no és descartable que en algun moment s'hagin de prendre decisions més contundents si les mesures econòmiques no donen resultat.

stats