04/03/2022

Europa i l'acollida de refugiats ucraïnesos

2 min
Refugiats provinent d'Ucraïna arriben en un tren que ve de París a l'estació de Sants de Barcelona.

BarcelonaLa Unió Europa va prendre dijous una decisió inèdita: aplicar la directiva de protecció automàtica temporal per a tots els refugiats ucraïnesos que fugen de la invasió russa, que a hores d'ara ja són més d'un milió i que s'espera que siguin molts més. La decisió la van prendre per unanimitat els 27 ministres de l'Interior reunits a Brussel·les. La comissària de l'Interior, Ylva Johansson, ho va qualificar de "decisió històrica". L'aplicació de la directiva significa que els refugiats ucraïnesos tindran de forma automàtica un permís de residència i de treball i accés a l'educació i a la sanitat públiques per un període mínim d'un any. L'acord no inclou els nacionals de tercers països que es troben ara a Ucraïna i que també estan fugint de la guerra. En aquests casos la UE els ofereix posar-los en contacte amb el seu país d'origen per facilitar-ne la repatriació.

Es tracta d'una decisió necessària i a l'altura del repte que significa per al projecte de la UE la invasió russa d'Ucraïna, ja que llança un missatge clar a Vladímir Putin en el sentit que Europa acollirà tots els ucraïnesos que sigui necessari. És possible que Putin pensés que la UE no reaccionaria de manera unitària ni militarment ni a aquesta crisi de refugiats, com va passar en el cas dels refugiats sirians durant la crisi del 2015, quan molts països es van negar a oferir-los asil i fins i tot dins d'Alemanya, que va liderar l'acollida, hi va haver molta oposició.

Aquest fet realment ens ha de fer reflexionar sobre la doble vara de mesurar dels europeus en aquesta matèria, perquè sembla que estem més disposats a acollir persones de pell clara que de pell fosca, perquè els sirians o els mateixos afganesos que ara hi ha en camps en llocs com l'illa de Lesbos estan en la mateixa situació que els ucraïnesos. Tampoc són acceptables les imatges de policies polonesos no deixant entrar en sòl europeu persones d'origen africà o asiàtic, per exemple estudiants nigerians, que eren a Ucraïna en el moment de la invasió. La Unió Europea haurà de fer un gran examen de consciència sobre la que ha sigut la seva política d'asil els últims anys, i actuar en conseqüència.

Ara bé, el que toca ara és acollir els ucraïnesos de la millor manera possible, i aquí la Generalitat de Catalunya haurà de ser ràpida i eficaç per coordinar-se amb el govern espanyol i organitzar el dispositiu d'acollida en el mínim temps possible. Cal subratllar que Barcelona ja va protagonitzar una gran manifestació a favor d'acollir refugiats el 17 de febrer del 2017, inèdita a Europa, i en la qual es calcula que van participar prop de 200.000 persones. Per tant, ja sabem que la societat civil i les entitats socials estaran a l'altura per fer realitat el lema d'aquella manifestació, "Volem acollir". Ara cal, doncs, que l'administració també hi estigui, perquè tot apunta que, malauradament, aquesta crisi s'allargarà en el temps. I en tot cas, l'acollida de refugiats, a més d'un deure ètic i moral, és també una palanca clau per derrotar Putin.

stats