26/11/2021

El fiasco del passaport covid

2 min
Primer dia passaport Covid

BarcelonaFeia moltes setmanes que se sabia que, en cas de repunt de la pandèmia, la primera mesura que es prendria seria ampliar l'ús del passaport covid a tota la restauració i altres tipus de locals. De fet, des que es va aprovar com a requisit per reobrir l'oci nocturn, hi ha hagut temps de sobra per preveure totes les eventualitats i testejar el funcionament en un entorn real. Per això resulta incomprensible que no s'hagués establert un sistema operatiu que permetés l'expedició de milions de passaports covid en un lapse reduït de temps, si a més es preveia que la decisió es podia prendre, com així ha passat, pràcticament d'un dia per l'altre. No hi ha excusa, doncs, per als problemes que s'han donat aquest divendres a l'aplicació La Meva Salut, totalment col·lapsada per l'allau de peticions de descàrrega del certificat covid, que ha obligat el Govern a fer marxa enrere i suspendre almenys fins dilluns l'obligatorietat del certificat per accedir a la restauració, els gimnasos i les residències.

En la gestió de la pandèmia hi ha hagut, per part de la Generalitat i del govern espanyol, encerts i errors. I de la mateixa manera que és de justícia remarcar que el procés de vacunació ha sigut exemplar, fins i tot dins del context europeu, també ho és assenyalar els errors com el del passaport covid. L'únic que es pot demanar ara és màxima diligència per resoldre els problemes informàtics i que a partir de dilluns es pugui implementar efectivament una mesura que, davant del repunt de contagis i les informacions preocupants sobre una nova variant africana del coronavirus, és més necessària que mai per mantenir una certa vida laboral, social i cultural. També cal fer una crida als responsables dels locals afectats perquè també siguin, al seu torn, diligents en el compliment de la normativa, ja que està en joc haver d'afrontar unes restriccions més severes, com les que ja s'apliquen en alguns països europeus on la vacunació no ha sigut tan exitosa.

L'altre front de preocupació, en aquest cas mundial, és l'impacte de la nova variant detectada al sud de l'Àfrica, que ha provocat que la UE hagi suspès de manera conjunta tots els vols amb aquesta zona del planeta. Com ja va passar amb la variant delta, aquesta seria més contagiosa a causa de les seves múltiples mutacions, però no és segur que sigui més letal. L'experiència aconsella ser prudents, i la UE ha actuat amb rapidesa després de detectar-se'n un primer cas a Bèlgica, però també s'ha d'evitar caure en l'alarmisme, ja que la comunitat científica insisteix que la vacunació encara actua com un escut eficaç per evitar els casos més greus de la malaltia. Ara bé, com que encara hi ha molts països amb una vacunació insuficient, una variant més contagiosa pot disparar les hospitalitzacions i provocar una nova frenada de l'economia mundial just quan s'està recuperant. Aquesta expectativa és la que ha provocat caigudes importants de la borsa, sobretot a Europa. Caldrà estar vigilant i no repetir els errors del passat amb aquesta nova variant. I això passa també per no relaxar-se ni pensar que la pandèmia ja està superada.