El gest de Junqueras amb els indults

2 min
Pedro Sánchez i Pere Aragonès aquest dilluns a Barcelona

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez, es van trobar ahir cara a cara per primer cop des de la investidura del primer, en un acte organitzat per la patronal Foment del Treball. Els dos van escenificar el desglaç que s'està produint entre els executius amb una salutació i dos discursos en què, sense que ningú renunciés als seus posicionaments, es van fer constants apel·lacions al diàleg i a la necessitat d'obrir una nova etapa de relacions. Després de la trucada de divendres i la trobada d'aquest dilluns, el següent pas serà una reunió presencial a la Moncloa durant el mes de juny. Després ja serà el torn de la primera reunió oficial de la taula de diàleg, que podria ser ja després de l'estiu.

Tots aquests passos són el context d'una decisió d'un gran abast polític que es disposa a prendre el govern espanyol, que és aprovar un indult parcial per als nou presos polítics que els permeti no haver de trepitjar més la presó. Es tracta d'un gest polític que s'interpreta com el pas previ necessari per encetar la negociació, i que aquest dilluns ha rebut l'aval, justament des de la presó, del president d'ERC, Oriol Junqueras, en un article a l'ARA. En efecte, Junqueras afirma que "hi ha gestos que poden alleugerir el conflicte, pal·liar el dolor de la repressió i el patiment de la societat catalana, i qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte ajuda a poder recórrer aquest camí".

Aquest aval de Junqueras als indults és un gest important per al govern espanyol, que necessita, per poder fer el pas, saber que serà ben rebut pels presos, que fins ara s'havien mostrat displicents, o directament contraris, a la mesura de gràcia. En tot cas, després de més de tres anys i mig a la presó, s'imposa la idea que no es pot començar cap diàleg seriós amb gent privada de llibertat. Ho sap també el govern espanyol, que veu com la seva imatge es desgasta més a nivell internacional cada dia que passa amb els líders independentistes empresonats.

En tot cas, Junqueras va més enllà en el seu article i avisa, sense dir-ho explícitament però en una referència clara a la via unilateral: "Altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l’objectiu que cal assolir". En altres paraules, el líder d'ERC afirma que la via unilateral és contraproduent perquè allunya l'objectiu de la independència. És, possiblement, l'esmena més explícita que ha fet mai Junqueras a l'estratègia que es va seguir els mesos de setembre i octubre del 2017. És, per tant, un pas valent i no exempt de riscos que completa estenent la mà "a tots aquells que se n’hagin pogut sentir exclosos" per la manera com es va conduir l'estratègia independentista en aquell moment.

Aquesta autocrítica és coherent amb la reflexió que ha fet ERC els últims anys, i és una llàstima que no n'hi hagi hagut una de semblant a l'altra banda, entre els responsables de la repressió. Tot i això, els indults són un primer pas en la bona direcció per part de Sánchez. I hauria de ser el primer de molts.

stats