16/05/2023

Un gest que millora el clima polític

2 min
El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, avui dimarts a San Sebastián poc després del comunicat de renúncia dels set condemnats per assassinats d'ETA que anaven a les llistes del partit.

BarcelonaLa renúncia de set exmembres d'ETA condemnats per delictes de sang a agafar l'acta de regidor si surten elegits el pròxim 28-M sens dubte és un gest que millora el clima polític i acosta Euskadi a la reconciliació. En efecte, tot i que es tracta de persones que ja han complert les seves condemnes, la seva presència a les llistes municipals provocava un dolor innecessari i completament evitable a les víctimes del terrorisme, que són les que han d'estar al centre en qualsevol procés de pau. En aquest cas, a més, la qüestió estava sent convenientment utilitzada per la dreta per desgastar el govern de Pedro Sánchez, malgrat que ja fa 12 anys que ETA va anunciar el final de la lluita armada. Segurament, aquest segon factor és el que ha pesat més en la decisió d'EH Bildu de forçar les renúncies, ja que tota la seva estratègia política, que es basa en part en gestionar la problemàtica dels presos, depèn absolutament del fet que l'esquerra governi a la Moncloa.

Vist des del punt de vista d'Euskadi, aquesta polèmica demostra la complexitat i les arestes que presenta un procés de reconciliació com el que està en marxa allà amb un ampli consens social. Segurament, la presència de convictes etarres a les llistes hauria passat desapercebuda si no hagués estat amplificada per determinats mitjans, però això no impedeix que, un cop fet públic, hi hagi víctimes que s'hagin sentit incòmodes i violentades. Segur que hi ha persones que pensen que el procés de normalització hauria d'anar més de pressa, perquè precisament tenen ganes de girar full, però no se li pot demanar el mateix a qui ha perdut un familiar o un amic. Per això és lògic que el procés tingui avenços i retrocessos, perquè mai són en línia recta.

La segona cosa que cal consignar és la utilització demagògica que fa la dreta d'aquesta qüestió, només per pur interès partidista i electoralista. ¿Fins quan necessitarà el PP recórrer a ETA per intentar guanyar unes eleccions? L'argument dels pactes del PSOE amb Bildu tampoc s'aguanta per enlloc. El PSOE intenta aconseguir el màxim de suports a cada projecte del govern, i el que no pot fer és renunciar a aprovar mesures que beneficien el total de la població perquè tiren endavant amb el suport de l'esquerra abertzale quan ja fa 12 anys que ETA ha desaparegut. No ens enganyem, al PP el que li molesta no és tant Bildu sinó les mesures que s'aproven amb el seu suport i el fet que actualment es tracta d'un partit que prioritza l'eix social i compta amb un important suport entre la societat basca.

Com ha recordat el mateix Sánchez, va ser José María Aznar qui va pronunciar una frase que és una obvietat: "Prendre possessió d'un escó sempre és millor que empunyar les armes". I tant l'actual portaveu del PP, Borja Sémper, com el portaveu al Senat, Javier Maroto, van defensar en el seu dia que, amb ETA fora de l'equació, calia comptar amb Bildu com un partit més. Però el cert és que el PP no ha celebrat mai la desaparició d'ETA. I escoltant els seus discursos sembla com si l'enyoressin.

stats