08/10/2022

Obligats a estalviar

2 min
Una dona passeja per un supermercat. Pere Tordera

La inflació desfermada d’aquests mesos, amb un increment de preus que no s’havia vist en tres dècades, està portant al límit els pressupostos familiars. La guerra d’Ucraïna ha agreujat una crisi energètica amb pujades estratosfèriques dels preus del gas i els carburants, que s’ha sumat a l’anterior crisi de subministraments provocada pel tancament del covid. Una suma de crisis que han frenat de cop la recuperació postpandèmia i que tots els analistes adverteixen que s'agreujarà aquest hivern.

Aquest cop, per sort, tant la Unió Europea com els governs dels estats són conscients del problema i estan posant en marxa mesures per ajudar les famílies, posant topalls de preus per impedir l’especulació d’algunes grans empreses i donant subvencions directes als més desfavorits.

Les bonificacions als carburants, el topall al gas i els descomptes en el transport públic, per exemple, es calcula que han reduït en uns tres punts la inflació a Espanya, que al setembre estava just per sota del 10%, però igualment aquesta és una xifra desorbitada perquè, a més, difícilment es podrà compensar amb pujades de sou similars. Els bancs centrals també estan apujant tipus per frenar la demanda i la inflació consegüent, i segurament hi haurà d'haver encara més mesures per mirar d’evitar la depressió o l'estagflació.

Tot plegat hi ajuda, sens dubte, però no impedeix que en la majoria de pressupostos familiars aquesta pujada de preus es noti de manera dramàtica. Ho patiran més, com sempre, les classes baixes i mitjanes, que hauran de fer encara més mans i mànigues per arribar a final de mes.

Avui us oferim una guia amb idees sobre com fer-hi front en aspectes tan claus com l’estalvi energètic, el cistell de la compra, la neteja o la cultura. És la suma de moltes accions la que permet que l’estalvi funcioni. Cuinar més racions per poder guardar el menjar i gastar així menys gas o electricitat, utilitzar un sol producte de neteja per a tot l'habitatge en lloc d’un per a cada estança, renegociar les hipoteques i les assegurances, engegar la calefacció només quan realment fa falta o assegurar l’aïllament per evitar fugues de calor.

El més interessant de tot plegat és que aquestes mesures són pràcticament les mateixes que caldria aplicar si volem fer un món més sostenible. L’estalvi d’energia i la desacceleració del consumisme desenfrenat juguen a favor del medi ambient i, de retruc i sense voler, poden servir per fer un pas endavant en la lluita contra el canvi climàtic. Més enllà que ara, per l’escassetat de gas, per exemple, s’hagin posat en marxa altres fonts d’energia contaminants, aquest estalvi domèstic, quotidià i constant, possiblement serà un bon entrenament per a les mesures que sens dubte haurem de posar en marxa per salvar el planeta. És a dir, la humanitat.

stats