L’EDITORIAL

El punt clau del pla D: Catalunya es protegeix millor amb Govern

Queden dues setmanes mal comptades perquè expiri el termini per investir un president de la Generalitat i evitar haver d’anar a unes noves eleccions, però tot apunta que no farà falta arribar fins al 22 de maig. La segona reunió del grup parlamentari de JxCat a Berlín va dibuixar ahir una concatenació d’esdeveniments, una mena de sil·logisme polític, que condueixen al 14 de maig com a nova data de referència.

La formació insisteix que provarà d’investir Carles Puigdemont a distància, en virtut de la nova llei de la presidència; que si no pot, hi tornarà amb Jordi Sànchez; i que si tampoc se’n surt -i és novetat-, activarà el pla D. “S’obrirà la porta a una nova alternativa”, en paraules del portaveu, Eduard Pujol, perquè “és previsible” que l’Estat no permeti cap de les dues primeres investidures. La data del 14 respon a la compareixença judicial de Toni Comín el dia 16 a Brussel·les. JxCat vol preveure la possibilitat que siguin alterades les mesures cautelars del diputat, que ja no pugui delegar el vot i s’alteri l’actual aritmètica parlamentària.

S’estaria guanyant una setmana, que no és poc tot i que fem tard, i s’hauria completat el tercer vèrtex del triangle. L’estratègia de JxCat continua sent evidenciar la baixa qualitat democràtica de l’Estat, l’abús que suposa no permetre que el Parlament exerceixi la seva sobirania, també declarant no apte el “nou terreny de joc” que prefigura la nova llei de la presidència; per tant, impossibilitant la investidura de Puigdemont.

La formació també havia dit que no se sentia còmoda amb l’escenari d’unes noves eleccions. Ahir va ser encara més rotunda en aquest sentit.

Si admet que Puigdemont no podrà ser investit i insisteix que no vol eleccions, faltava que JxCat digués què pensava fer. Finalment, ahir va fer explícit per primer cop que hi ha pla D i que, a més, ha de fructificar abans de vuit dies. Falta el nom.

Vist tot plegat, caldrà que sigui abans que res un candidat viable, investible. Que permeti a Carles Puigdemont tenir la representació a l’estranger del govern de la Generalitat i que, per tant, respecti la seva figura. Però el nou president ha de tenir atribucions i representativitat real a Catalunya. No pot ser un home o una dona de palla. Els últims esdeveniments han confirmat el que fa temps que s’avisa: Catalunya es protegeix millor amb Govern. Ja sigui perquè el professorat del país no es vegi desemparat i sense veu, o perquè els mitjans públics deixin de veure minvada la seva capacitat de maniobra en diversos sentits, o perquè els professionals que es dediquen a la salut i a la recerca tornin a tenir horitzó, o perquè la llengua deixi de ser un espantall sota interessos involucionistes.