El repte de Sánchez amb els indults

2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

El president del govern espanyol sembla decidit a aprovar indults parcials als presos polítics perquè quedin en llibertat abans que acabi l'estiu. Així es desprèn de les seves declaracions a Brussel·les, on preparava l'opinió pública per a una decisió que suposarà un terratrèmol polític a Espanya: "És important mirar al futur, aprendre dels errors i ser conscients que entre els valors primordials de la Constitució no hi ha ni la revenja ni la venjança, sinó el diàleg i el respecte a la Constitució". De fet, el govern espanyol ja va deixar clar, en relació a Catalunya, que tot el que estigués dins de la legalitat es podria estudiar, i la concessió d'indults és una facultat que té qualsevol executiu i, el més important, que tots han fet servir.

És evident que l'aprovació dels indults, que són una qüestió de justícia, és només un primer pas i no resol el problema judicial de fons, que són les causes que afecten prop de 3.000 persones. Però serà un pas important. Tant, que és previsible que la dreta es mobilitzi i faci pujar la tensió política, ja que s'interpretarà com una concessió als independentistes i, com a tal, com una traïció. El PP ja ha avisat que portarà la decisió al Tribunal Suprem amb l'esperança que la faci enrere, com ja va passar el 2013 amb l'indult a un conductor kamikaze. Vox, segurament, anirà més enllà i intentarà utilitzar el carrer per pressionar el govern i crear un clima irrespirable.

El govern del PSOE i Unides Podem, doncs, haurà de ser capaç de resistir aquesta pressió, que serà especialment intensa al Madrid de Díaz Ayuso, i de fer pedagogia perquè la població entengui que amb els líders polítics i socials de l'independentisme a la presó és impossible començar a desescalar el conflicte i retornar-lo a la via del diàleg i la negociació. Al mateix temps, els indults s'han de convertir en el tret de sortida de l'inici del diàleg amb l'Estat, en la prova del cotó que indicarà que Sánchez i el seu executiu estan disposats a fer passos.

Des de Catalunya s'haurà de ser capaç de reconèixer la valentia del govern espanyol i de mantenir la demanda d'amnistia. La resolució del conflicte polític ha de passar per la fi de la repressió i per donar la veu a la ciutadania, dues solucions que haurien de poder tenir cabuda dins del corpus legal espanyol. El principal obstacle, com sempre des que va començar el Procés, rau en el deep state, en estructures com la judicatura, que ha decidit en els últims temps adoptar un paper clarament polític i polititzat, rebaixant així la qualitat democràtica espanyola.

Sánchez haurà de demostrar que està disposat a emprendre una reforma profunda de l'Estat, poder judicial inclòs, si vol no només facilitar les coses amb Catalunya, sinó fins i tot fer realitat el seu programa progressista. El camí del diàleg serà tortuós i ple de trampes, però el més important és començar-lo amb un gest que creï un mínim clima de confiança. I aquest gest haurien de ser els indults.

stats