Microsites 12/06/2016

Domènech: "Esperem que Homs no caigui en vorejar el racisme contra els pobles indígenes"

En Comú Podem insisteix que el referèndum pactat és l'únic viable el 26-J

Sara González
2 min
Xavier Domènech, en un míting a El Vendrell.

Sant Carles de la Ràpita / El Vendrell"Perplexitat, sorpresa i preocupació". Aquesta és la reacció que ha tingut el cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, quan ha sentit com el seu homòleg de CDC, Francesc Homs, ha recordat que el ministeri de la plurinacionalitat que pretén crear Pablo Iglesias només ha existit en països com Bolívia i ha proclamat que els catalans no són indígenes. "Esperem que Homs no caigui en vorejar el racisme contra els pobles indígenes", ha sentenciat Domènech des de Sant Carles de la Ràpita.

El candidat de la confluència d'esquerres ha recordat que aquest ministeri també va existir al Canadà i ha acusat de CDC "o d'haver renunciat al dret a decidir o no saber de què parla". Domènech també ha carregat contra ERC, a qui ha acusat d'haver passat de ser "el partit del 'sí' al partit del 'no'" per negar la possibilitat d'un canvi a Espanya. "Si no és possible el canvi allà, no serà possible el nostre canvi", ha advertit.

En tot cas, ha insistit que aquestes eleccions no van ni de "criticar els pobles indígenes ni de qüestionar la democràcia del Canadà", sinó de derrotar el PP i posar fi a "l'agressió constant, sistemàtica i continuada a Catalunya".

Només és viable el referèndum pactat

Per molt que l'Assemblea Nacional Catalana hagi decidit que consultarà a les bases el referèndum unilateral d'independència per redefinir el full de ruta, el cap de llista Xavier Domènech considera que l'únic referèndum que es pot "aconseguir, construir i guanyar" és el que ell defensa. És a dir, un d'autoritzat des de Madrid gràcies a un pacte amb l'Estat amb garanties després de la victòria de Pablo Iglesias el 26-J.

"Això no vol dir que no hi hagi altres propostes per a altres moments", ha assegurat Domènech, que ha evitat abordar més a fons la proposta de referèndum unilateral. Des del Vendrell aquest diumenge al matí, ha volgut refermar també l'aposta de la seva candidatura i d'Units Podem pel corredor mediterrani. "Som els únics que el farem factible", ha afirmat.

En un míting de petit format que ha comptat amb la intervenció del cap de llista per Tarragona, Fèlix Alonso, Domènech també ha fet una aferrissada defensa de les reivindicacions de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Ha recordat que l'any passat van morir "1.800 persones per culpa de la pobresa energètica", mentre que les grans empreses de subministrament energètic es converteixen en una "jubilació de luxe" per a polítics que pleguen de la seva responsabilitat pública. "Mai més una persona sense casa, sense llum i sense poder menjar", ha proclamat.

stats