Homs, sobre l'escridassada a Sánchez-Camacho a Vic: "Si no vols pols, no vagis a l'era"

Puigdemont i Mas apel·len al votant de Junts pel Sí per reforçar el Govern a les urnes el 26-J. El candidat acusa Pablo Iglesias de ser el "Zapatero bis" i li retreu el ministeri de la plurinacionalitat. "No som indígenes, som un poble que vol la llibertat", assegura el candidat

Oriol March / Acn
4 min
Carles Puigdemont, Miquel Calçada, Francesc Homs, Clara Tarrida, Artur Mas i Joaquim Claveguera, en un acte de campanya

Barcelona / TaradellEl cap de llista de CDC al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, ha dit que "no justifica" l'escridassada que va patir Alícia Sánchez-Camacho a Vic, però també ha assenyalat que el malestar de Catalunya amb el PP "és real i l'han provocat ells". En aquest sentit, ha recordat "una dita catalana" que diu que "Si no vols pols, no vagis a l'era". Homs ha acusat els populars de ser "agressius" amb Catalunya i d'afavorir els interessos de les grans corporacions "que es passegen pel Bernabéu". El cap de llista convergent, d'altra banda, ha retret al PSC no haver tingut "la grandesa i l'altura de mires" de facilitar el debat sobre els pressupostos al Parlament.

Homs ha contestat a Jorge Fernández Díaz i li ha dit que l'escridassada a Camacho "no és a conseqüència de no sé quins debats". "Si algú s'ha mostrat respectuós, ha estat la gent independentista d'aquest país, i ho ha demostrat amb manifestacions i votacions". El PP, ha afegit, ha pres decisions contra la llengua catalana, contra polítiques "per la gent que més ho necessita" i ha fet polítiques "que només beneficien les grans corporacions com les que es passegen pel Bernabéu, com és el cas Castor".

Suport a l'executiu

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha situat aquest diumenge Convergència com "l'accent seriós" de l'estat independent. "Quan en aquesta ciutat hi manava Xavier Trias, hi havia seriositat, a Barcelona", ha apuntat, en una crítica implícita a l'alcaldessa Ada Colau, una de les cares rellevants d'En Comú Podem. Puigdemont ha reivindicat la "forma seriosa" de treballar de Junts pel Sí i la feina dels ajuntaments governats per CDC. En aquest sentit, Puigdemont ha contraposat la coalició independentista que ocupa la Generalitat als qui "viuen en l'empat permanent", amb referència a la CUP.

"Necessitem gent que no delegui i que no s'abstingui", ha defensat Puigdemont. Li ha agafat el relleu el president de Convergència, Artur Mas, que ha defensat el paper del partit en les últimes dècades. "La història ens ha demostrat que, quan tothom va pel seu compte, les coses van malament", ha insistit l'expresident, que ha reivindicat la defensa de la democràcia durant el cop d'estat espanyol del 23-F del 1981. "Vam fer pinya amb els demòcrates de tot Espanya", ha ressaltat.

El dirigent nacionalista també s'ha referit a l'Estatut del 2005, i ha agafat el guant de Puigdemont sobre els votants de Junts pel Sí. "Si va donar la cara per vosaltres, ara necessitem el vostre suport i que estigueu amb nosaltres", ha reivindicat Mas, que ha demanat per a Catalunya "una nació lliure entre les nacions lliures del món". "Ajudeu els qui més se l'han jugat i els qui més han posat la cara pel poble de Catalunya que vol trencar cadenes", ha apuntat.

Homs critica Iglesias i Colau

El candidat a les eleccions del 26-J, Francesc Homs, ha assegurat que Convergència és "com el recinte modernista de Sant Pau". "És l'expressió d'un compromís polític en les coses més valuoses que han passat en aquest país en els anys de democràcia", ha apuntat Homs, que ha ressaltat el "referent mundial" que suposa el model sanitari català, el qual ha atribuït a les administracions de Convergència.

L'exconseller de la Presidència ha posat de manifest la decisió de Puigdemont de sotmetre's a una qüestió de confiança. "El pitjor hauria estat quedar-se contemplatiu", ha apuntat Homs, que ha demanat "un missatge de fermesa". "Cal que els independentistes facin pinya amb el Govern i amb el president Puigdemont davant d'aquells que tenen com a nord posar bastons a les rodes", ha apuntat el candidat. "Ja tindrem temps els propers mesos per generar la confiança necessària. No ens ha fet mai cosa pactar amb el diferent, si era positiu per a Catalunya", ha apuntat.

Homs ha assenyalat que Pablo Iglesias, candidat d'Units Podem a la presidència del govern espanyol, és un 'revival' de José Luis Rodríguez Zapatero pel fet d'haver proclamat que defensarà els "drets" de Catalunya en un míting multitudinari a l'Arc de Triomf de Barcelona. "És el Zapatero bis", ha assenyalat el candidat de CDC, que ha vist l'ombra de José Zaragoza, fa uns anys omnipresent al PSC i encara diputat en l'estratègia d'Iglesias. Iglesias, això sí, defensa el referèndum pactat. "De què van servir els 25 diputats de Carme Chacón, aconseguits amb una campanya calcada a la d'Units Podem? De res", ha apuntat. També ha retret a Colau que "col·loqui parents i amics, amb nepotisme il·lustrat", i que "posi en perill la promoció del nostre país".

L'exconseller els ha retret l'aposta pel ministeri de la plurinacionalitat feta en els mesos de negociacions a Madrid per desencallar la legislatura. "Això només existeix en països com Bolívia, i per als indígenes. I nosaltres no som indígenes, som un poble que vol la llibertat", ha assenyalat Homs.

Calçada carrega contra Podem i la CUP

Miquel Calçada, cap de llista al Senat, ha indicat que la independència "serà possible", i ha apuntat que anirà a la cambra alta a explicar el projecte sobre l'estat català. "Al Senat hi haurà electes votats a Catalunya que hi defensaran el dret a decidir. Bé, també he vist que en un moment determinat defensaven els drets de Catalunya, i en altres entrevistes m'ha semblat que defensaven la unitat d'Espanya", ha criticat amb referència a Podem.

Calçada ha insistit que "no ha estat fàcil" assumir aquesta responsabilitat de liderar la llista al Senat, i ha assenyalat que pot representar "molta gent disposada a sacrificar-se" per tenir l'eina de l'estat propi. El candidat ha criticat la falta de "lleialtat" de la CUP, i ha indicat que no renunciarà a la idea de llibertat per al país "peti qui peti". "Tenim una proposta que no té cap contraoferta atractiva. Només tenen un Tribunal Constitucional i un ministre de l'Interior que persegueix idees polítiques", ha ressaltat.

El candidat a senador ha apuntat que hi ha "molts països" que miren Catalunya "amb estima" perquè, en algun moment de la seva història, "han passat per un moment com el nostre".

Clara Tarrida, candidata al Senat i directora del procés congressual que ha d'impulsar un nou partit, ha estat l'encarregada d'arrencar l'acte. "El nostre objectiu és la llibertat", ha apuntat Tarrida, que va néixer el mateix any que es va fundar Convergència.

stats