ERC guanya la cursa catalana al Senat i Miquel Calçada en queda fora

El PP amplia la seva majoria absoluta a la cambra alta i passa de 124 a 130 electes. A Catalunya, els republicans passen de 6 a 10 en detriment de CDC, que baixa de 6 a 2

Sorpresa d' ERC al Senat. Amb el 99,47% dels vots escrutats, els republicans han obtingut deu senadors dels 16 que corresponen a Catalunya, quatre més que el 20-D. CDC ha perdut quatre senadors i s'ha quedat amb només dos representants a la cambra altra, per darrere d' En Comú Podem, que manté els quatre senadors que va obtenir al desembre.

Amb aquests resultats, el cap de llista per CDC al Senat, el periodista Miquel Calçada, queda fora de la cambra espanyola, ja que els dos representats que aconsegueixen els convergents els treuen a les circumscripcions de Girona i Lleida.

Si fa sis mesos les dues forces independentistes van empatar a sis senadors, aquest cop la partida l'han guanyat els republicans, que presentaven, novament, el jutge Santiago Vidal com a cap de cartell per Barcelona.

A la circumscripció de Barcelona, el resultat és el mateix que en les eleccions del 20-D: tres escons per a En Comú Podem ( Óscar Guardingo, Maria Freixanet i Joan Comorera) i un per ERC ( Santiago Vidal).

A Girona, ERC passa de dos a tres senadors ( Jordi Martí, Joaquim Ayats i Elisenda Pérez), mentre que CDC només conserva un dels dos escons que tenia ( Joan Bagué).

Els republicans aconsegueixen fer el tomb a la demarcació de Lleida, on passen d'un a tres senadors ( Miquel Àngel Estradé, Anna Azamar i Xavier Castellana), unes xifres invertides a les de CDC, que dels tres escons que tenia només esn conserva un ( Maria Teresa Rivero).

A la circumscripció de Tarragona, ERC amplia la seva victòria i passa de dos a tres escons ( Miquel Aubà, Josep Rufà i Laura Castel), mentre que En Comú Podem reté el que tenia ( Celia Cánovas) i CDC perd el seu únic senador.

Àmplia majoria del PP

Al conjunt de l'Estat, el PP ha ampliat la seva majoria fruit de la implantació territorial. La suma dels senadors designats per les autonomies i dels electes li dóna una majoria absoluta que amb les eleccions d'ahir s'ha ampliat dels 124 als 130 electes.

El PSOE ha baixat de 47 a 43, Podem n'ha tret 16 i Ciutadans, cap.

El Senat té poc pes legislatiu, però és necessari per reformar la Constitució. Qualsevol reforma ha d’aconseguir dos terços o tres cinquenes parts tant al Congrés com a la cambra alta.

Més continguts de