Homs insisteix que la dependència de Catalunya envers l'Estat és "antieconòmica" i "antiempresarial"

El candidat de Convergència al 26-J manté que la "paràlisi" a Espanya comença a afectar l'economia productiva

Oriol March
2 min
Francesc Homs, Carles Campuzano i Jordi Baiget en un acte de campanya de CDC sobre ocupació

BarcelonaEl candidat de Convergència a les eleccions municipals, Francesc Homs, ha assegurat aquest dimecres al matí que l'Estat converteix l'activitat econòmica en un "viacrucis" arran del seu model tributari. "Si vols exportar, et trobes amb un viacrucis. Si vols innovar, també. I el mateix passa si vols fer una 'joint venture'", ha apuntat Homs, que ha acusat Espanya de "no tenir projecte" en aspectes clau, com és el cas de la integració Europea. En aquest sentit, Homs ha defensat que la "dependència de l'Estat" és "antieconòmica i antiempresarial".

"El nostre model està allunyat dels extrems que suposen el PP i la CUP", ha volgut deixar clar l'exconseller de la Presidència. "Defensem un projecte de país amb igualtat d'oportunitats en què tingui sentit esforçar-se i treballar", ha apuntat Homs. "No apostem per una societat en què tothom ha de tenir un resultat igual. Això porta a societats empobrides, ja s'ha provat", ha indicat en relació a "nacionalització d'empreses". Es tracta d'un dard cap a Units Podem, però també cap al PP, arran de la privatització d'empreses produïda en època de José María Aznar a la Moncloa.

En aquests termes s'ha expressat en un acte al Parc de Recerca Creativa, situat al Canòdrom de Barcelona. "La paràlisi acabarà afectant, i no ve de Catalunya. La situació política que comença a afectar l'economia productiva ve d'Espanya", ha apuntat el candidat.

Competitivitat

Abans, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha assenyalat que creació d'ocupació i activitat productiva van "lligats". "Gràcies al món empresarial i als sindicats per ser en aquests moments al país", ha considerat Baiget. "Els empresaris no sou els dolents de la pel·lícula, sou un actiu del país", ha apuntat el conseller, que ha defensat que "té tot el sentit que CDC us defensi".

"A Madrid estan acostumats al capitalisme castís. No entenen l'economia productiva", ha apuntat Baiget, que ha denunciat que el govern espanyol no defensa ni la productivitat ni la innovació. "Allà s'hi decideixen moltes coses que afecten la nostra competitivitat com a país i la vostra competitivitat com a empreses", ha reivindicat el conseller davant dels membres del món empresarial.

"Ni el PP, ni el PSOE, ni Ciutadans ni Podem defensaran el model d'economia productiva real", ha assenyalat Baiget, que ha tret pit perquè les iniciatives en aquest sentit que s'han aprovat al Congrés dels Diputats "han estat a iniciativa de Convergència".

200.000 llocs de treball a curt termini

L'encarregat d'obrir l'acte ha estat Oriol Amat, diputat independent de Junts pel Sí i catedràtic d'Economia a la Universitat Pompeu Fabra, que ha volgut fer costat a la candidatura d'Homs. Amat ha recordat que s'han fet 300 publicacions sobre la viabilitat d'un estat català, i ha reivindicat que un 99% d'elles coincideixen a assenyalar els efectes beneficiosos que tindria sobre l'economia catalana. En aquest sentit, el diputat ha defensat que, a mitjà termini, Catalunya tindria "plena ocupació" si es converteix en un estat. A curt termini, es crearien 200.000 llocs de treballa arran de la creació d'estructures d'estat, l'efecte capitalitat i la "reversió" del dèficit d'infraestructures.

"L'ocupació que s'està creant no permet a la gent viure amb dignitat", ha assenyalat Carles Campuzano, número dos de CDC per Barcelona, que ha demanat "simplificació contractual" per tal de generar activitat en el mercat de treball. Campuzano ha insistit que cal un augment "progressiu" del salari mínim. "Hem d'invertir millor en polítiques d'ocupació", ha ressaltat, tot destacant també la lluita contra l'atur juvenil.

stats