"Algú creu que Iglesias pot ser president?": Batet crida a convèncer indecisos

La cap de llista del PSC fa del líder de Podem la diana de les seves crítiques. Iceta reconeix la tasca de Pere Navarro: "Podem gaudir del partit gràcies a tu"

Núria Orriols
3 min
"Algú creu que Iglesias pot ser president?": Batet crida al votant socialista a convèncer els indecisos

Terrassa / Barcelona"Algú creu que [Pablo] Iglesias pot ser president del govern?": amb aquesta pregunta en l'aire la cap de llista del PSC, Meritxell Batet, ha volgut atacar aquest dilluns Units Podem. A través d'un discurs dirigit a captar els indecisos, en un míting a Terrassa, la dirigent del PSC s'ha acarnissat contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per l'obra de govern dels últims quatre anys però el blanc de les seves crítiques ha estat el líder d'Units Podem.

Batet ha erigit Pedro Sánchez com l'única alternativa a Rajoy, ja que a parer seu Iglesias no pot dirigir l'executiu espanyol. "Algú creu que pot estar a l'altura de construir consensos i donar respostes eficaces als ciutadans del país? [...] Algú creu que pot anar a negociar amb la Unió Europea?", s'ha preguntat.

"L'esquerra moralista no és capaç de transformar la realitat, nosaltres sí, som l'esquerra real que ha portat a Espanya les majors conquestes socials i de llibertats", ha assegurat, i ha afegit que cal anar a votar el proper diumenge pensant en tot això. "El PSOE no va néixer en un plató de televisió, sinó per lluitar pels drets dels treballadors", ha sentenciat en referència a Podem.

Batet ha demanat als votants socialistes que es mobilitzessin perquè no s'escapi ni una papereta socialista de les urnes i també ha cridat els indecisos a votar el PSOE per desbancar els populars de la Moncloa. "Queda una setmana, cal convèncer tothom", ha dit. Per als que dubten entre el PSC o En Comú Podem, Batet ha posat sobre la taula la seva experiència en les negociacions després del 20-D (va ser una de les dirigents socialistes que va tancar un acord amb Ciutadans) per acusar Podem d'anteposar els interessos partidistes als dels ciutadans i haver propiciat unes noves eleccions.

Iceta agraeix la feina feta a Pere Navarro

Qui ha aparegut al míting de Terrassa ha estat l'ex primer secretari del PSC Pere Navarro, també exalcalde de la ciutat. Iceta, que ha pres la paraula en el míting, ha dedicat els primers minuts a lloar la tasca de Navarro (que es va quedar fora les llistes del PSC al Congrés) al capdavant dels socialistes en els moments "més difícils de l'existència" del partit: "Podem gaudir de l'instrument formidable que és el PSC gràcies a Pere Navarro".

La solució al "bucle" sobiranista

A la recta final de la campanya electoral –és l'última setmana– els socialistes han dedicat el matí d'aquest dilluns a parlar de la reforma de la Constitució, en sentit federal, que proposen.

Ho han fet l'endemà del debat de candidats de TV3 i Catalunya Ràdio, sobre el qual Batet ha recordat que van demostrar ser l'"únic partit" que pot liderar el canvi a Espanya i a Catalunya. "El procés ha entrat en un bucle", ha constatat la dirigent socialista, que assenyala "contradiccions" en el full de ruta que defensen ERC, CDC i, en la part del referèndum, també En Comú Podem.

Així, ha defensat que el pacte constitucional és l'"única solució política" per posar fi a l'"impàs" que viu Catalunya.

A través d'un diàleg entre la cap de llista, Meritxell Batet, i l'aspirant a senador per Barcelona Carles Martí (que va postular-se per ser número u a les llistes del Congrés però finalment es va retirar), el PSC ha desgranat les principals modificacions sense especificar com es concretaria la singularitat i la bilateralitat que han promès a Catalunya.

Batet ha explicat que el nou acord constitucional ha de teixir-se amb cinc grans pactes: un d'econòmic i social, un d'intergeneracional, un pacte de gènere, un d'institucional i un de territorial. Serà en aquesta nova entesa, ha pronosticat, que totes les forces polítiques trobaran la "sortida" a la situació actual. La candidata ha escenificat el seu compromís signant un document que recull aquests cinc eixos.

Entre el públic, hi era present el número dos de la candidatura de Batet, Manuel Cruz, el fitxatge dels socialistes en aquesta campanya que encara no ha fet tàndem amb la cap de llista.

Martí, al seu torn, ha assegurat que el PSC és la "garantia que hi haurà un canvi real de polítiques" a l'Estat i ha assumit el repte de fer que "tots els pobles d'Espanya puguin contribuir a la convivència, sense que això signifiqui renunciar a les singularitats" de cada territori. El dirigent socialista és un dels impulsors de la llei de pluralitat lingüística que proposen els socialistes perquè els ciutadans es puguin dirigir a les administracions de l'Estat en qualsevol de les llengües oficials (català, castellà, basc o gallec).

Crítiques a Susana Díaz

Abans de l'acte a la seu del PSC, Batet ha passat pels estudis de RAC1, on ha aprofitat per contestar a les acusacions que la presidenta andalusa, Susana Díaz, ha fet en aquesta campanya. "No hi ha saqueig territorial, no hi ha enfrontament territorial", ha assegurat, i ha afegit que s'ha de "contribuir i abaixar el nivell de crispació" i afavorir l'"esperit constructiu".

stats