DIARI DE CAMPANYA DE CDC
Microsites 19/06/2016

El 26-J només és el principi

CDC encetarà un mes de vertigen després de les eleccions espanyoles: congrés de dissolució, primer conclave del nou partit i tria de la direcció

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el míting central de CDC a Vic

VicJust abans que arrenqués el míting central de campanya a Vic, els quadres de Convergència han aprovat el reglament de l'últim congrés del partit, que se celebrarà el 8 de juliol i que posarà fi a una història que va arrencar fa 42 anys a Montserrat a l'entorn de Jordi Pujol. En aquest congrés s'hi triarà una direcció molt reduïda i encarregada de comandar la dissolució de la formació dins d'una nova eina política que naixerà just l'endemà, formalment ja en un altre conclave. "Ara toca recuperar el somriure", mantenia un dirigent territorial just abans que apareguessin Carles Puigdemont, Artur Mas i Francesc Homs al parc de Jaume Balmes de la capital d'Osona. En certa manera, el 26-J acaben unes eleccions i, per a Convergència, acaba i comença tot. Per aquest ordre.

"El 27 de juny tornarà amb força el debat intern, i aleshores ja no hi haurà cap convocatòria electoral que el soterri", reflexionava ahir un membre de la direcció a la sortida d'un míting. Tots els sectors arribaran al congrés amb feina feta a l'esquena, i la confecció del reglament del congrés de dissolució no ha estat aliena a les tensions internes. De fet, aquest diumenge s'ha vist com els afins a Germà Gordó –que dilluns va defensar davant de tota la direcció ajornar el conclave– batallaven per modificar el reglament que havia preparat la cúpula. Per exemple: la mesa del consell nacional –liderada per Irene Rigau– no serà automàticament la mesa d'aquest primer congrés.

Queden tres setmanes, doncs, per resoldre bona part de les incògnites que encara s'amaguen darrere del procés de refundació. ¿Serà Artur Mas el líder executiu del nou partit? ¿Jordi Turull portarà les regnes de l'organització, o pujarà a primera fila un dirigent local com Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar i president de l'Associació Catalana de Municipis? Quin paper jugarà en tot plegat Puigdemont, que té alcaldes i diputats al seu costat? Com influirà un resultat pitjor que el del 20-D –en cas que sigui així– en la renovació nacionalista? ¿Sortirà reforçat el Govern en cas que CDC torni a quedar per darrere d'ERC en aquestes eleccions? Quins dirigents es quedaran al comandament de les actuals sigles per conduir-les cap a la dissolució?

El calendari avança i aquestes preguntes tenen cada cop més a prop la resposta. I, en bona mesura, depenen de tres factors: les eleccions del 26-J, els equilibris entre famílies i les decisions que prengui Mas. D'aquí en sortirà el nou rumb dels nacionalistes.

stats