CAP AL 26-J

Els 'comuns' defensen un encaix "singular" de cada nació a Espanya

Domènech admet que no pot garantir que tindrà grup propi

Sara González
2 min
Xavier Domènech i el cap de llista per Lleida, Jaume Moya, van carregar ahir contra les paraules de Margallo.

Barcelona / LleidaL’Estat encara té una assignatura pendent: reconèixer que està format per diverses nacions. Aquesta és una realitat que neguen tant el PP com el PSOE, que han sigut fins ara els garants del cafè per a tothom i que no estan disposats a obrir el que entenen que és una capsa de Pandora que aboca a la divisió territorial. En Comú Podem, però, demana que s’afronti ja el debat i que es treballi per una “solució diferenciada” d’encaix de Catalunya, Galícia i Euskadi. Els comuns consideren que només amb fórmules a la carta que responguin a les aspiracions de cada nació es pot garantir la comoditat dels territoris dins d’Espanya i frenar, per tant, opcions independentistes.

Xavier Domènech va defensar ahir en una roda de premsa a l’ACN que és imprescindible que la “plurinacionalitat” quedi reflectida en una nova organització de l’Estat que necessàriament ha de passar per una “descentralització”. Va argumentar que a través del dret a decidir cada nació ha de poder triar de quina manera vol relacionar-se amb l’Estat i va desdramatitzar aquest tracte diferenciat tot recordant que, de fet, el model autonòmic ja és “una mica a la carta” perquè el País Basc i Navarra, per exemple, tenen Hisenda pròpia. Un cop afrontat el debat de la plurinacionalitat seria el moment de parlar del model territorial, que si bé podria acostar-se a un federalisme asimètric, Domènech va subratllar que hi ha molts patrons diferents i que no es podrà parlar d’un en concret fins que es doti de contingut.

Però per als comuns el pas previ en el cas de Catalunya és la celebració d’un referèndum en un termini d’un o dos anys que inclogui l’opció de la independència, però també la configuració d’un estat plurinacional. Domènech va explicar que ell personalment seria partidari de votar seguir formant part de l’estat espanyol amb una fórmula de “sobiranies compartides”. Tot i això, va advertir que el primer requisit per poder exercir el dret a decidir és fer fora el PP de la Moncloa.

El grup parlamentari propi

A diferència de l’anterior campanya, En Comú Podem no està fent bandera del grup propi al Congrés. Ahir Domènech va admetre que són conscients que només si canvia la correlació de forces a la mesa de la cambra baixa podran superar l’acord que en la legislatura fallida van fer Ciutadans, el PSOE i el PP per frenar que s’articulessin com a grup propi malgrat que complien els requisits legals per tenir-lo.

Domènech ha centrat els dards de la campanya en el PP. I encara més quan les enquestes apunten que Units Podem i les confluències superen els populars en intenció de vot. Ahir, però, el cap de llista va aixecar el to de veu per respondre al ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, que va comparar l’eventual triomf d’En Comú Podem amb el de Hitler en declaracions a La Sexta. Exhibint indignació, Domènech va carregar des de Lleida contra la “poca vergonya” del “govern més corrupte del país” i que ha “perdut tots els papers menys els de Bárcenas i Panamà”, i va cridar a fer “un últim ERO” el 26-J: el del govern del PP.

stats