CAP AL 26-J
Microsites  /  Eleccions 26-J 23/06/2016

ERC denuncia Fernández Díaz i De Alfonso a la Fiscalia de Barcelona

Els republicans acusen els implicats en les gravacions de possibles delictes de prevaricació, revelació de secrets i tràfic d'influències

Roger Tugas
3 min
Marta Rovira va liderar el missatge republicà en el míting d’ERC a Vilanova i la Geltrú.

BarcelonaLes gravacions de les converses entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el cap de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, que ha tret a la llum Público ja han arribat als tribunals. En concret, ha estat ERC qui ha presentat una denúncia a la Fiscalia de Barcelona perquè investigui els dos implicats per tres possibles vulneracions del Codi Penal. En concret, els republicans creuen que els àudios podrien treure a la llum delictes de prevaricació, revelació de secrets i tràfic d'influències.

El document de la denúncia, al qual ha tingut accés l'ARA, ha estat registrat aquest mateix dijous per la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i fa referència a l'àudio que ha vist la llum, el qual admet que "es desconeix [...] si la conversa va ser gravada per un dels interlocutors, amb autorització d'ells o va ser gravada de forma subreptícia". Malgrat tot, assenyala que els dos "han reconegut públicament en diverses intervencions la veracitat del contingut de l'àudio".

En concret, els republicans destaquen que Fernández Díaz i De Alfonso "van trobar-se per discutir sobre el contingut d'investigacions d'aquella Oficina [Antifrau] que afectessin determinades persones vinculades a determinats partits polítics i, pel que afecta l'organització denunciant, que tinguessin a veure amb ERC".

Així mateix, destaca que s'hi "demostra la intenció dels interlocutors de promoure investigacions prospectives sobre determinades persones pel simple fet de la seva adscripció política pública o la seva relació familiar amb polítics i, per tant, sense vinculació amb l'existència d'indicis d'il·legalitat previs".

En aquesta línia, en la conversa "es fa menció a la inexistència d'elements incriminadors contra determinades persones que l'Oficina estaria investigant, però s'insisteix, per part dels interlocutors, en la necessitat de sotmetre persones determinades –familiars de líders polítics, com per exemple el germà del senyor Oriol Junqueras, president d'ERC– a una investigació exhaustiva en la recerca de qualsevol element que permetés posar en qüestió la seva honorabilitat i, així, afectar l'agenda política". A més, insisteix que "es fa referència a la instrumentalització d'investigacions per afectar l'agenda política i impedir, per exemple, que es concretés un acord de coalició electoral".

Recursos públics per incidir políticament

En concret, segons la denúncia, les gravacions "descriurien un acord entre els interlocutors per deixar d'investigar fets i centrar-se a investigar persones", així com "la utilització de recursos privats" per part de l'Oficina Antifrau "per a la investigació extraoficial de sospites contra determinades persones, ja que no concorrerien els pressupòsits legals per iniciar una investigació oficial pública".

Per tot això, i deixant la porta oberta que la investigació de la Fiscalia identifiqui altres delictes, ERC apunta que Fernández Díaz i De Alfonso podrien haver protagonitzat la realització d'actes arbitraris de funcionaris públics –tipificat com a prevaricació–, divulgació d'informacions secretes efectuades per funcionari o l'exercici d'influències entre funcionaris públics.

La Fiscalia haurà de decidir si obre una investigació d'acord amb aquesta denúncia. De fet, és la primera que s'obre des de la publicació dels àudios –Junqueras ja va avisar que no descartava cap mesura política o judicial, quan va esclatar la notícia–, que van començar dimarts, tot i que el PSC havia anunciat que estudiava querellar-se després que De Alfonso acusés els socialistes d'haver filtrat la conversa. El cap de l'Oficina Antifrau, a més, també havia avançat que es querellaria si sabés qui va gravar la conversa i qui la va filtrar.

stats