Microsites  /  Eleccions 26-J 05/06/2016

"Estàs jugant a la demagògia absoluta": el partit de tornada entre Iglesias i Rivera al 'Salvados' en set retrets

Dur enfrontament entre el líder de Podem i el de C's per la resposta als refugiats

Ara
3 min
Segon cara a cara entre Pablo Iglesias i Albert Rivera al 'Salvados'. LA SEXTA

MadridS'ha acabat el 'relaxing cup' de cafè amb llet entre Pablo Iglesias i Albert Rivera. El segon cara a cara entre els líders de Podem i Ciutadans ha deixat enrere la cordialitat que es va viure al bar Tío Cuco de Nou Barris a Barcelona i els dos rivals han baixat al ring. El partit de tornada ha estat tens, dur. I ja no s'ha gravat en un ambient informal, sinó en una sala del Círculo de Bellas Artes de Madrid, amb vistes del centre de la capital espanyola. Ja no hi ha cap cafè amb llet pel mig.

Iglesias s'ha posat corbata i s'ha armat amb apunts, amb una llibreta. Rivera, amb la camisa desbotonada i sense obrir la llibreta. El líder de Podem ha començat admetent que el partit d'anada el va guanyar Rivera. Ara l'escenari ha canviat per complet. Ciutadans està estancat en les enquestes com a quarta força i en canvi Podem podria aconseguir el 'sorpasso' al PSOE.

El cara a cara s'ha crispat en el moment que han començat a parlar de refugiats. Els retrets i la pujada de to s'han succeït. Fins que no han tornat al terreny econòmic, no han rebaixat el to. Repassem el debat en set retrets.

1. Repetició d'eleccions

Rivera: "No hi va haver govern per personalismes".

Iglesias: "Al PSOE li van prohibir pactar amb nosaltres".

2. Pactes

Iglesias: "Heu volgut treballar com a agència matrimonial entre el PSOE i el PP […]. Sou els ventrílocs del PP".

Rivera: "El problema és que Espanya no té govern perquè Rajoy i tu us heu donat la mà".

3. Catalunya

Iglesias: "Crec que establir un apartheid sobre opcions polítiques perfectament legítimes és un error, i ho fa algú que no vol que Catalunya se'n vagi d'Espanya, però que entengui que el que ha fet el PP i el que està dient C's és una fàbrica d'independentisme".

Rivera: "Es pot dialogar, es pot estar en un Parlament. Jo em vaig reunir amb el senyor Puigdemont, puc parlar amb qualsevol diputat independentista. Però una cosa és parlar i una altra governar amb els que volen trencar Espanya, és molt diferent".

4. Comunisme

Iglesias: "Parlar del perill del comunisme o de la conjura maçònica el segle XXI és parlar en xinès".

Rivera: "Mira, la Xina, un govern comunista".

5. Refugiats

Iglesias: "No entenc per què vau votar l'abril del 2013 al Parlament a favor de treure la targeta sanitària als sensepapers i ara defenseu els refugiats sirians".

Rivera: "La teva demagògia és insultant. És un tema molt seriós".

Iglesias: "Sou vosaltres que vau dir que calia bombardejar Síria".

Rivera: "No facis demagògia amb la mort".

Iglesias: "No et posis nerviós".

Rivera: "Indignes, Pablo […]. Estàs jugant a la demagògia absoluta".

Iglesias: "Ser intransigent és no dir la veritat. Dir que vols bombardejar Síria i després fer-se una foto amb refugiats. Això sí que és fer demagògia".

Rivera: "El que sí que és demagog és fer-se la foto amb Tsipras, que arruïna el país, enlloc de la gent".

6. Contracte únic

Iglesias: "Però com tens tanta barra?"

Rivera: "Et surt la 'calç viva'".

7. Veneçuela

Rivera: "Crec que Espanya pot prestar ajuda humanitària a Veneçuela. Pablo, et demanaré una cosa: tu que tens a mà i que coneixes la gent del govern Maduro, ajuda'ns a treure els presos polítics. Compromet-te aquí, en aquesta taula, a lluitar perquè Veneçuela tregui els presos que tu consideris terroristes o que Monedero ha dit que són colpistes".

Iglesias: "Alguns entenen que parlar de Veneçuela és una qüestió que els beneficia electoralment, cosa que em sembla molt respectable, i la gent se n'ha adonat perfectament. A més, hi ha un ventríloc: el mateix que diu el PP és el que dius tu. El que passa és que a alguns els preocupen els drets humans segons on".

El debat s'escalfa a Twitter

El programa es va gravar el 28 de maig i durant aquest diumenge tant Iglesias com Rivera ja han anat escalfant el cara a cara a Twitter.

Fins al punt que el presentador del 'Salvados', Jordi Évole, ha intentat calmar els ànims i fer d'àrbitre a través de Twitter.

stats