22/06/2016

El fiscal va tornar el sobre immediatament

2 min

En les gravacions, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, li assenyala al director d’Antifrau, Daniel de Alfonso: “Jo puc explicar-li a l’Eduardo [Torres-Dulce, fiscal general de l’Estat] que he parlat amb tu”. Es refereix a la “col·locació” de dues cunyades de Felip Puig a la Generalitat. El tema havia sortit a la premsa el novembre del 2012. El jutjat contenciós administratiu número 7 de Barcelona va declarar nul el nomenament de Núria Olivella al gabinet jurídic del Govern. “El ministre mai va parlar de res d’això amb mi”, va explicar ahir a l’ARA Torres-Dulce. “Ho he preguntat al fiscal en cap d’Anticorrupció, Antonio Salinas, i m’ha dit que Antifrau li havia enviat uns documents. I que, en veure que no hi havia matèria, va tornar el sobre immediatament”.

El ministre de l’Interior va pressionar la Fiscalia General de l’Estat i Anticorrupció durant tota la legislatura per “col·locar” temes d’interès. En les gravacions, s’explica el modus operandi. Quan parla de les cunyades de Puig, Alfonso assenyala: “Si surten, millor que vagi primer a la Fiscalia. Això sí, els funcionaris de torn, el periodista gasetiller que és sempre per allà, l’amic del fiscal...” I Fernández Díaz ho rebla: “Moltes vegades, quan ho publiques, generes una pressió mediàtica que al final fa que coses que interessen, ho tinguin”. Però “l’ideal” a vegades no passava. Perquè ni Torres-Dulce ni la Fiscalia Anticorrupció compraven la mercaderia. Llavors, el ministre col·locava el producte a un periodista per “generar pressió mediàtica” sobre la Fiscalia.

El ministre està ansiós. S’acosta el 9-N. De Alfonso no li aporta el material que espera contra ERC i CDC. Intenta que Anticorrupció obri diligències sobre un presumpte compte a Suïssa de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Però Salinas no hi veu indicis suficients. Aleshores, l’equip policial del ministre filtra, a dotze dies del 9-N, que l’alcalde té un compte a UBS des d’on va transferir 12,9 milions a Andorra. Trias anuncia una querella i aconsegueix que l’UBS aclareixi que no hi té cap compte i que el número no es correspon amb els que fa servir l’entitat.

La policia aconsegueix que Salinas obri diligències, que “es tanquen en pocs dies”, recorda Torres-Dulce. Però, amb això, el ministre només vol cobrir-se davant del jutjat que investiga la querella de Trias. El jutge Coronado de Madrid ja ha fet el primer pas per arribar al judici oral per calúmnies.

stats