El viatge del PSC als anys 80

Els socialistes recuperen la figura de Felipe González per fer front a Iglesias: "Els líders passen, les idees queden"

Núria Orriols
3 min
El viatge del PSC als anys 80: "Els líders passen, les idees queden"

GironaGorres vermelles, ventalls amb les sigles socialistes, globus del PSC i paella d'arròs. Aquest dissabte, al barri popular gironí Germans de Sàbat s'hi han atansat un centenar de simpatitzants convençuts del partit de Miquel Iceta per escoltar la cap de cartell per a aquest 26-J, Meritxell Batet. L'aplegament roig es produïa a la mateixa hora que, a Barcelona, la nova esquerra omplia el passeig de l'Arc de Triomf amb un acte polític sense precedents de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; del líder de Podem, Pablo Iglesias; del dirigent d'IU, Alberto Garzón; i del cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech.

L'auge de l'esquerra alternativa a Catalunya i el possible 'sorpasso' de Podem al PSOE a escala estatal neguiteja la sala de màquines del PSC, que aprofita cada acte per reivindicar els assoliments de l'expresident espanyol Felipe González. Com si no haguessin passat els anys, els líders del partit insisteixen a recordar el que va significar l'assoliment de la sanitat universal (de la mà de l'exministre Ernest Lluch), la "conversió industrial" de la mà de Joan Majó, l'educació pública, la "igualtat entre homes i dones" o els matrimonis entre el mateix sexe.

"Estem orgullosos de ser socialistes", repeteix la candidata en cada míting, que també aprofita per recordar que malgrat que el partit no està en les seves millors hores ells "no amaguen" les seves sigles. Un dard enverinat cap a Francesc Homs, que en les anteriors eleccions va liderar la llista Democràcia i Llibertat, en lloc d'abanderar el nom de CDC, i a qui Batet també vol esgarrapar vot moderat.

Davant de la "novetat" de Podem, el PSC s'esforça a fer bandera del passat, dels "valors socialistes sòlids" i les "polítiques concretes" a favor de la justícia social. Aquesta reivindicació no és casualitat, ja que en la majoria de mítings hi ha militants d'edat avançada que tenen ben present aquella època. El Paco, que s'ha acostat aquest dissabte al míting de la candidata Batet i es para a parlar amb aquest diari, confirma la tesi: remarca el "bagatge" del PSOE i els més de cent anys d'història del partit. "Els líders passen però les idees queden i jo sóc socialista", sentencia. I és que l'estratègia del PSC en aquesta campanya passa per aguantar el xàfec.

La socialista més acarnissada contra Podem

Si bé aquest dissabte Meritxell Batet ha parlat en termes d'"extremisme" i "destrucció" per referir-se al partit de Pablo Iglesias, la contundència del seu missatge no ha arribat als nivells del discurs de la primera tinent d'alcalde de Girona, Sílvia Paneque. La dirigent del PSC a la capital gironina, que ha pactat recentment amb CiU per forjar un govern "estable" a la ciutat sota la batuta de Marta Madrenas, ha carregat contra Pablo Iglesias per la seva actitud cap al que representen els socialistes. "Què coi sap ell [Iglesias] del que pensa el poble si només parla als micròfons i a les càmeres?", ha etzibat. "s'ha de tenir molta barra"."Iglesias només te interès per ell mateix. El que té més d'esquerres és el nom, perquè va ser el PSOE qui va consolidar la llibertat del país", ha conclòs intentant lapidar la figura del politòleg dels liles.

I no ha acabat aquí. A banda de dir que "a l'esquerra del PSC no hi ha res", Paneque s'ha mostrat "indignada" i, fins i tot, "avergonyida" quan el de Podem acusa els socialistes de ser "com el PP". "Nosaltres som els que més hem patit les polítiques de la dreta espanyola, també la dictadura", ha exclamat, i ha arrencat aplaudiments d'un públic que fins llavors semblava anestesiat pel sol que feia a la plaça del barri.

stats