Rajoy estén la mà a la Generalitat i demana "reciprocitat"

El president del govern espanyol fa una crida als catalans moderats a seguir influint "com sempre ho han fet"

Núria Martínez
3 min
Mariano Rajoy, durant l'esmorzar Primera Plana a Barcelona

BarcelonaUna crida a la Catalunya moderada. Aquesta ha sigut la demanda que ha fet el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant l'esmorzar Primera Plana, en la seva única visita a Barcelona de la campanya. "Animo els moderats catalans, els que estan pel compliment de les lleis, a seguir influint com sempre ho han fet", ha apuntat. Per seduir-los, Rajoy els ha animat a treballar per "un nou sistema de finançament" i a no "quedar al marge de la política espanyola". "Sou majoria a Catalunya i compteu amb el PP", ha assegurat i ha afegit que hi ha un "ampli terreny on trobar-se".

Com ja va passar al míting de Lleida, dos militants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) han interromput l'acte per reivindicar el dret a un habitatge digne i han ensenyat la clàssica samarreta verda. Tot seguit, i després que hagin sigut escridassats pel públic, han sigut desallotjats. "Digueu-li a la Colau", ha apuntat un dels assistents. De fet, una cinquantena d'activistes de la PAH també s'han concentrat davant de l'hotel Juan Carlos I, on s'ha celebrat l'esmorzar.

A diferència del míting de Lleida, que va passar de puntetes per l'anomenat tema català, aquest dimarts ha estès la mà a la Generalitat per treballar junts si "es tornen a centrar en les coses que importen de veritat".

La Generalitat "ha de respectar la llei"

"La Generalitat compta amb la nostra màxima col·laboració per tots els temes que siguin d'interès dels catalans" ha expressat, i ha afegit que els agradaria que "la voluntat d'entesa sigui recíproca". Per Rajoy, el punt de trobada entre els dos executius ha de passar "per respectar la Constitució i la llei".

"Els que s'entesten, a contracorrent de la història i del projecte europeu, en la separació i la divisió i ho fan cavalcant sobre l'antipolítica i l'extremisme, i estan condemnats al més estèril dels fracassos", ha sentenciat.

La gran coalició per abordar el debat sobiranista

Una vegada més, Rajoy ha defensat la gran coalició de partits "constitucionalistes" i ha afegit que si van "junts" tindran "més possibilitats de fer coses" per abordar el debat sobiranista.

"En qualsevol altre país d'Europa ens hauríem posat d'acord", ha assegurat, i ha defensat que no es poden tornar a repetir unes altres eleccions. "El veto no és més que la mostra de la debilitat del que no s'atreveix a arribar a acords amb qui és diferent d'ell", ha considerat.

En aquest sentit, ha defensat que si es produeix un resultat semblant al 20-D farà "exactament el mateix".

"Liquidar la sobirania nacional"

Com era previsible, Rajoy ha carregat contra el referèndum i ha defensat que "no li correspon al govern liquidar la sobirania nacional". "Es tracta de parlar, no podem dependre de la CUP, no es pot pactar amb extremistes i radicals", ha insistit. A més, ha considerat que té "capacitat de diàleg", però creu que hi ha coses que "no són acceptables".

"Ningú m'ha escollit com a president perquè jugui amb la nació espanyola", ha sentenciat. No obstant això, ha afegit que "sempre hi ha alguna cosa a fer" perquè "no es poden tenir postures rígides".

Crítiques a la gestió del Banc Expropiat

També ha criticat les ocupacions per raons "polítiques" de propietat privada o d'entitats, i ha sostingut que són una bufetada a un dels "drets més sagrats", el de la propietat. Davant aquests fets, ha considerat que "una mica d'autoritat i una mica d'exigència en el compliment de les normes vénen molt ben donades, perquè sinó es deteriorarà la convivència". Rajoy ha carregat també contra els ajuntaments de Trias i Colau per la gestió del conflicte del Banc Expropiat.

stats