Microsites 16/06/2016

Rufián preveu que Podem decebi com el PSOE de la Transició

Els republicans denuncien que els d’Iglesias “menteixen a propòsit” sobre el referèndum

Roger Tugas
2 min
Rufián va referir-se ahir en un míting a Salt al partit de promoció d’ascens que el Girona estava jugant.

SaltA mesura que avança la campanya, ERC no només no vira en la seva estratègia d’intentar pescar entre l’electorat sobiranista d’En Comú Podem, sinó que ignora les queixes del seu cap de llista, Xavier Domènech, i encara apuja més el llistó. El cap de llista d’ERC al 26-J, Gabriel Rufián, va fer-ho explicitant en un acte al matí una comparació que fins ahir era una acusació en veu baixa: “Tard o d’hora [Podem] farà el que va fer el PSOE fa 30 anys, trair el poble de Catalunya”.

Rufián va equiparar el candidat d’Units Podem, Pablo Iglesias, amb els socialistes espanyols que durant la Transició mostraven sensibilitat respecte a les demandes dels catalans, fins al punt de fer un “reconeixement del dret a l’autodeterminació de totes les nacionalitats ibèriques”. Així va quedar reflectit en el document polític aprovat en el congrés del PSOE del 1974 al municipi francès de Suresnes, que va escollir també un jove Felipe González com a nou secretari general del partit. “El que ens prometen ja ho prometia un advocat sevillà fa 30 anys, es deia Felipe González i va trair aquest poble com ningú altre”, va insistir Rufián encara en un míting al vespre a Salt (Gironès) davant unes 200 persones. La defensa del PSOE del dret a l’autodeterminació, de fet, no va trigar a quedar desterrada i ara Pedro Sánchez s’hi oposa frontalment, com ERC creu que passarà aviat a Podem.

La confirmació de dilluns d’Iglesias, conforme el referèndum no serà una “línia vermella” per negociar un acord de govern amb el PSOE, ha insuflat ànims entre les files republicanes, que veuen en aquesta afirmació una eina electoral de primer ordre que no pensen desaprofitar. Si primer van ser els dubtes de la candidatura estatal en relació al corredor ferroviari, el posicionament respecte el dret a decidir dels catalans li ha agafat el relleu com a diana per tirar els dards.

Rufián va animar els seus a aprofitar els deu dies de campanya que queden “per recordar que aquells que deien que el referèndum era una línia vermella menteixen a posta”. Tota una declaració per deixar clar que no abandonarà la pugna frontal amb En Comú Podem perquè el seu electorat independentista finalment agafi la butlleta republicana. Rufián fins i tot va abonar aquella màxima conforme, respecte a Catalunya, “no hi ha res més semblant a un espanyol de dretes que un espanyol d’esquerres”. Va insistir en aquesta idea el president d’ERC, Oriol Junqueras, que ja havia requerit dimarts quants ministeris demanava Iglesias per abandonar la defensa del referèndum.

“Només hi ha una opció per defensar la dignitat de Catalunya i el dret a decidir dels catalans, i el futur i la gent”, va asseverar el també vicepresident del Govern, que va insistir que els republicans no vendran el referèndum “el primer dia, com va fer Podem després del 20-D”, quan assegura que va oblidar la reivindicació per facilitar una entesa amb el PSOE que no va reeixir. Junqueras també va cridar a aprofitar els deu dies per fer campanya, ja que veu el triomf a l’abast.

stats