Especials 11/09/2012

"No es tracta de deixar de ser catalans, es tracta de deixar de ser imbècils": l'acte de la Diada arrenca crits d'"independència"

La frase de l'escriptor Joan Sales provoca els primers crits a favor de la independència en ple acte institucional amb gran presència d'estelades

Sara González / Marc Toro
2 min
Els quatre pilars de quatre dels Castellers de Vilafranca / EFE

Barcelona"Des de fa 500 anys, els catalans hem estat uns imbècils. Es tracta, doncs, de deixar de ser catalans? No, sinó de deixar de ser imbècils". Aquesta frase de l'escriptor Joan Sales ha motivat els primers crits a favor de la independència a l'acte institucional de la Diada que s'ha celebrat al Parc de la Ciutadella aquest matí de dimarts encapçalat per Artur Mas. La periodista i consellera delegada i editora de l'ARA Mònica Terribas ha destacat durant la presentació de l'acte que potser la "saviesa de Sales es concentra en aquesta frase". Unes 10.000 persones, segons l'organització, han assistit a l'acte de la Ciutadella, que ha finalitzat amb crits a favor de l'estat propi.

De fet, estelades matineres han començat a omplir ja el Parc de la Ciutadella una hora abans de l'acte institucional. A més de reivindicar els puntals de la nació catalana, l'acte també ha posat l'accent en “el sentiment de fraternitat” amb el País Valencià i les Illes, sobretot en un moment en què, tal com ha destacat Terribas, la llengua catalana “rep atacs”.

Durant l'acte institucional, que ha estat farcit de lectures de fragments d'emblemàtiques obres catalanes, s'han recordat diverses efemèrides com el centenari del naixement dels escriptors Pere Calders, Tísner i Joan Sales, així com els 50 anys de l'edició de 'La plaça del Diamant', el 25 aniversari de la mort de J. V. Foix o els 50 anys de la mort de Francesc Pujols.

La frase més cèlebre de Pujols és la que diu que arribarà un dia que els catalans, pel sol fet de ser-ho, allà on vagin, s'ho trobaran tot pagat. "Poc imaginava Francesc Pujols que pel sol fet de ser catalans ni tan sols tenim allò que és ben nostre", ha dit Terribas just abans de presentar el cantautor Roger Mas, que ha interpretat l''Oda a Francesc Pujols'.

L'acte s'ha acomiadat amb el 'Cant dels segadors' i la presència dels expresidents de la Generalitat i els expresidents del Parlament. Ha destacat l'absència de Pasqual Maragall, que no ha pogut assistir a l'acte.

stats