Contingut patrocinat
Especials 20/06/2023

Així és per dins el museu on Ferran Adrià guarda tots els seus secrets

elBulli1846 obre les portes aquest juny a Cala Montjoi i és el primer restaurant del món convertit en museu

Redacció
4 min
ElBulli1846 a la Cala Montjoi

Els secrets més ben guardats del xef Ferran Adrià es custodiaran des d'aquest estiu al museu elBulli1846 . Es tracta del museu més important sobre gastronomia i nutrició, que farà reflexionar el visitant sobre el menjar des dels orígens de la humanitat fins a l’actualitat. Quina va ser la primera eina que va fer servir l’ésser humà per cuinar? Si plantem un tomàquet, serà un menjar natural o bé artificial perquè hi ha intervingut la mà humana? Són preguntes que el visitant es podrà fer des del jardí exterior, on comença la visita, i que es pot fer amb audioguia multimèdia, amb opció de diferents idiomes.

Però... com és aquest museu i quins són els secrets que s'hi guarden? Un cop s’ha passat el jardí, s’entra per la porta de l’antic restaurant al nou espai museístic, distribuït per diverses sales, a cada una de les quals s’explica la història del restaurant elBulli, que va arribar a elaborar un total de 1.846 plats. Aquesta xifra és màgica, per a elBullifoundation, perquè també és l’any en què va néixer el cuiner francès Georges Auguste Escoffier, que va marcar un abans i un després en la restauració.

 

L'inconformisme de Ferran Adrià

Un espai per promoure l'actitud innovadora

Es tracta, doncs, d'un espai únic creat i pensat per salvaguardar el llegat d'elBulli, promoure l'actitud innovadora i generar contingut de qualitat per a l'educació i l'autoaprenentatge de la restauració gastronòmica. És per això que el primer restaurant del món convertit en museu ha comptat amb Telefónica com a soci tecnològic. El cuiner és l'ambaixador de la marca des de l'octubre de 2010.

Des de 2010 el xef Ferran Adrià ha realitzat més de 500 conferències que han girat sobre la innovació

Des de llavors, Adrià ha acompanyat Telefónica en diferents projectes, i ha visitat els països on Telefónica està present, com Perú, Argentina, la Xina, Mèxic, Xile, Anglaterra, Uruguai, Brasil i Colòmbia, i també les capitals de l'Estat espanyol. Durant aquests anys el cuiner Ferran Adrià també ha realitzat més de 500 conferències que han girat sobre la innovació. "Hem tingut la possibilitat d'oferir experiències úniques a clients, universitaris, voluntaris, empresaris, mitjans de comunicació i emprenedors als mercats en què Telefónica té ja una personalitat, i també s'ha donat a conèixer a territoris on és poc coneguda", diuen des de l'empresa tecnològica.

Ferran Adrià és la ment pensant darrere el museu

Entre els motius que expliquen l'aliança entre el cuiner Ferran Adrià i Telefónica hi ha el reconeixement de la companyia telefònica a Adrià com un dels cuiners més importants del món. Per tot plegat, Telefónica ha donat suport també al gran projecte del xef, l'obertura del museu elBulli1846 el 15 de juny de 2023.

Tots els secrets al descobert: així funcionava elBulli

Què més hi podem trobar, en aquest museu del coneixement? Un cop s’ha travessat la porta estreta del restaurant, es troben a mà esquerra els serveis, empaperats amb 3.612 fotografies ordenades cronologicament de tota la historia del restaurant.

A banda hi trobem una terrassa, un menjador i una cuina, seguides per la sala de relacions interdisciplinars i per últim la sala polivalent, elBulliDNA. A la terrassa, on en temps del restaurant es podia prendre els aperitius i els cafès, l'experiència és doble per al visitant. D'una banda, una línia del temps ressegueix tres dels patrons de elBullifoundation, els dos cuiners Ferran i Albert Adrià i el maître Juli Soler. Les fotografies de la infància i de l’adolescència acosten la vida dels personatges que tant han quedat lligats amb el restaurant elBulli. De l'altra, la visió de la cala Montjoi, des de l’elevació del restaurant, un paisatge privilegiat per contemplar el cap de Creus.

L'edifici d'elBulli1846

Mentrestant, entre les curiositats que es poden veure a la cuina hi ha els apunts de les reserves, és a dir, les anotacions que l’equip prenia dels comensals, que els servia per recordar aspectes importants: preferències, intoleràncies, al·lèrgies i altres informacions. De fet, a la cuina ja no hi ha cap estri ni cap element que faci pensar que allà s’hi havien preparat plats mítics. Sí que hi és, impertèrrit, el cap de toro de l'artista Medina Campey, símbol identificatiu d'elBullirestaurante, i que avui s’hi conserva al bell mig d’un dels taulells. És en aquest espai, gran i lluminós, on es troben les informacions sobre les tècniques, els productes i els plats concrets creats, avui tots convertits com a conceptes objectes d’estudi.

La visita continua per les diverses sales del restaurant, aquell restaurant que va començar com un xiringuito de platja, on la parella Marketta i Hans Schilling va contractar Juli Soler com a director. Al seu torn, el maître contractaria Ferran Adrià com a cuiner, i amb ells dos va començar una època que va portar cuiners d’arreu del món pel seu espai. Així doncs, les sales del menjador continuen intactes, amb la decoració, terra, taules i cadires que hi havia en l’últim servei. Tant és així que a totes les taules els plats estan parats, i a l’interior hi ha menjar recreat amb material perenne.

Per acabar, a l’exterior, com un edifici contigu i nou, i en forma de barraca de pedra del cap de Creus, s’entrarà a l’últim espai del museu, de forma circular, on es projecta un audiovisual que explica moments essencials del restaurant, cabdals per entendre per què elBulli restaurant s’ha convertit avui en un museu.

Així és la innovació al servei del coneixement

elBullifoundation, visió de futur i llegat

elBullifoundation és una fundació privada d'estructura familiar, promoguda per Ferran Adrià i Juli Soler. Constituïda el 7 de febrer del 2013, neix de la necessitat de transformació d'elBullirestaurante, amb una visió de futur que se sustenta en la voluntat de protegir el llegat i l'esperit d'elBulli amb una triple missió: salvaguardar el llegat d'elBulli com a espai i com a fons documental de coneixement que va canviar el paradigma de la restauració gastronòmic a nivell mundial, cmpartir la seva experiència en gestió i innovació i generar contingut de qualitat per a la restauració gastronòmica.

Per comprar-ne les entrades: https://tickets.elbulli1846.com/

stats