Contingut patrocinat
Especials 17/09/2023

Així són les start-ups més innovadores per a un món més sostenible

Durant el seu primer any de trajectòria, l’InnovaHub de Naturgy ha impulsat més de 15 projectes energètics i ha incubat una vintena d’start-ups

2 min
Una planta de biometà, una de les claus més rellevants per a la transició energètica

Fa un any, Naturgy va posar en marxa el seu propi vehicle energètic enfocat a la recerca i innovació en tecnologies i nous models de negocis lligats a la sostenibilitat i la transició energètica, l’InnovaHub. Enguany, quan celebra el primer aniversari, el balanç no pot ser més encoratjador, ja que la companyia ha afavorit la posada en marxa de 15 projectes industrials, la creació de dues societats i la incubació d’una vintena d’start-ups a través de les seves plataformes d’emprenedoria. 

Eixamplar el perfil industrial 

L’objectiu de Naturgy durant aquests darrers 12 mesos ha estat eixamplar el seu perfil industrial a través de tecnologies disruptives i nous models de negoci lligats a la transició energètica, una fita de la qual es troba més a prop gràcies als dos projectes que ha creat en el marc d’InnovaHub, Gira Wind y W2BM. 

Així, GIRA Wind, societat creada en col·laboració amb Ruralia, Postelectrica Fabricación e Invenergy Huso29, busca afavorir el reciclatge integral d’aerogeneradors, així com la recuperació de materials procedents de pales i altres parts de l’aerogenerador per al seu posterior ús en una segona vida. Per la seva banda, W2BM, impulsat junt amb Greene, pretén desenvolupar una tecnologia per produir biometà a partir d’un syngas procedent de la gasificació de residus sòlids industrials. 

InnovaHub celebra el primer aniversari i el balanç no pot ser més encoratjador

Afavorir l’emprenedoria i l’intraemprenedoria 

Que GIRA Wind i W2BM ja siguin una realitat referma la intenció de Naturgy de fer costat a aquelles start-ups que operen en sectors que comprenen des de tecnologies lligades a l’eficiència energètica en operacions a solucions de mobilitat sostenible. Recolzament que la companyia du en el marc del seu programa Connecting Energy, una incubadora que a dia d’avui ja ha promogut la posada en marxa de 20 start-ups.

La plataforma, que actualment compta amb una cinquantena de mentors i especialistes disposats a ajudar els emprenedors que així ho vulguin a desenvolupar un pla de negoci, crear una prova de concepte o prototipar la seva solució, també es complementa amb l’scouting d’start-ups al mercat. De fet, a través d’InnovaHub, l’últim any, Naturgy ha analitzat la viabilitat de més de 400 projectes.

La plataforma també ha esdevingut una eina per transformar la cultura de Naturgy i potenciar el talent i la innovació dins de la pròpia organització. El desplegament dels ForumTech, una organització conformada per prop de 140 empleats que faciliten la transmissió de coneixements entre els diferents departaments del grup, n’és el millor exemple. 

Impulsar una innovació col·laborativa i oberta

Naturgy InnovaHub té tres eixos clau: el desenvolupament de vectors energètics com els combustibles nets (biometà, hidrogen, amoníacs o gasos sintètics), la millora de l’eficiència de noves energies renovables com l’eòlica 'off shore' l’emmagatzematge energètic, línies estratègiques en el marc de les quals actualment treballa en una quinzena de projectes. 

Tal com apunta Jesús Chapado, director d’Innovació de Naturgy, l’objectiu d’InnovaHub “passa per projectar el full de ruta de la companyia més enllà dels plans estratègics i desenvolupar un ecosistema que permeti abordar una innovació col·laborativa i oberta, capaç de respondre ràpidament a les senyals de canvi en l’entorn”.

Una fita per a la què Naturgy ha teixit tot un seguit de relacions amb universitats, centres tecnològics i grups de recerca, associacions empresarials, organismes, administracions i emprenedors, a més de participar en consorcis que busquen materialitzar tecnologies de futur i potenciar sectors de la cadena industrial. És el cas de Nextfloat, integrat per empreses europees i start-ups, que en concret vol desplegar una plataforma eòlica flotant a escala comercial al sud de França.

Fa un any, Naturgy va posar en marxa el seu propi vehicle energètic enfocat a la recerca i innovació en tecnologies i nous models de negocis lligats a la sostenibilitat
stats