Publicitat
Publicitat

Otegi emplaça PP i PSOE a reconèixer el dret a l'autodeterminació

El líder abertzale ha enviat una carta des de la presó

L'exdirigent de la il·legalitzada Batasuna, Arnaldo Otegi, en una carta llegida aquest dissabte en un míting de la coalició nacionalista Amaiur, ha afirmat que la "pau i normalització" encara no han arribat a Euskal Herria i ha emplaçat a PP i PSOE a reconèixer el dret d'autodeterminació.

Otegi, que es troba empresonat a la presó de Logronyo per l'anomenat "cas Bateragune", declara en la missiva, llegida pel també exdirigent de Batasuna Pernando Barrena, que "les armes d'ETA han callat per sempre", però l'Estat espanyol i el francès "segueixen negant el dret d'Euskal Herria a existir com a nació".

A la carta, llegida davant les aproximadament 2.500 persones que han assistit al míting d'Amaiur –la coalició integrada per l'esquerra abertzale, EA, Aralar i Alternatiba– Otegi ha demanat l'acostament i posterior excarceració dels presos d'ETA i ha instat PP i PSOE a reconèixer a Euskal Herria com a país.

"És curiós", manifesta Otegi a la carta, "veure com, després de tants anys de sentir que ETA i només ETA era el problema", l'anunci de cessament definitiu de la violència "no hagi caigut bé al PSOE i el PP ".

Per Otegi, també resulta curiós veure com "els que fan el discurs de vencedors i vençuts" no poden "dissimular cares llargues, tristos, de grans derrotats", ja que "estan assumint la seva derrota política" i per això "s'estan dedicant a donar llargues i posar traves ".

"Ja no hi ha excuses que valguin", assevera Otegi, que insta a no "parapetar-se en l'acció armada d'ETA" per continuar amb la "imposició gratuïta" i la negació del dret d'autodeterminació.

L'exdirigent de Batasuna subratlla en l'escrit que els passos fets per l'esquerra abertzale han de servir per "obrir i potenciar nous espais de confrontació" amb els estats espanyol i francès, cosa que segons la seva opinió només serà possible si són capaços  "d'aglutinar més i més força sobiranista en acció "i d'obtenir" un suport electoral massiu ".

A més de candidats d'Amaiur del País Basc i Navarra, al míting han assistit membres de l'esquerra abertzale com Rufi Etxeberria, així com el secretari general d'EA, Peio Urizar, el coordinador general d'Aralar, Patxi Zabaleta, i el dirigent d'Alternatiba, Oskar Matute.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT