Especials 12/09/2012

Mas, després de la manifestació: "Catalunya és una nació que per poder seguir sent ella mateixa demana un estat"

El president de la Generalitat compareix per insistir en la seva transició nacional, afirma que ara cal "donar una mica més d'amplitud", però no descarta un referèndum

Ferran Casas
2 min
Artur Mas ha comparegut davant una senyera i una bandera europea / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, creu que amb el clam d'ahir a la massiva manifestació independentista de l'Onze de Setembre a Barcelona ha quedat "molt clar" que Catalunya és "una nació que per poder seguir sent ella mateixa demana un estat". En una compareixença a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, el president ha assegurat que actuarà "amb coherència" amb la mobilització d'ahir i amb el procés de transició nacional anunciat al principi de la legislatura. Ha admès, però, que el procés "no serà fàcil".

"L'objectiu és dotar Catalunya d'estructures d'estat, però no serà fàcil perquè l'estat espanyol mai ens ho ha posat fàcil, i perquè no n'hi ha ni un sol precedent a la Unió Europea". "Encara que hi hagi molts obstacles, encara que hi hagi pocs precedents, tot és possible", ha afegit. "Tot és possible si hi ha voluntat, grans majories i capacitat de resistir".

Mas ha assumit, doncs, de forma clara l'objectiu de la manifestació i fins i tot ha evitat aprofitar-la per reclamar el pacte fiscal −avui, quan se li ha preguntat sobre aquest tema, ha parlat de "sobirania fiscal"−, tal com va pretendre fer quan va "estimular" a assistir-hi. Ha reconegut que ell va animar la marxa, però també ha donat a entendre que tot i que Catalunya "és més a prop d'Ítaca", res no alterarà el seu full de ruta. "Tenim grans majories, però això encara ho hem d'eixamplar, hem de donar-li una mica més d'amplitud", ha afirmat sense voler donar pistes sobre els ritmes i evitant descartar o confirmar un referèndum d'autodeterminació. En la consecució d'aquest estat per a Catalunya que, ara sí, el govern assumeix com a objectiu la sobirania fiscal, és el primer pas. Seria, en qualsevol cas, un "procés català" sense precedents a Europa.

El president ha indicat que la manifestació no altera les previsions per a la reunió del dia 20 amb Mariano Rajoy: "Li plantejaré les coses com són i li diré que escolti el poble de Catalunya de forma atenta i amb ganes d'entendre'l", ha dit. I si la resposta a les demandes catalanes és un no? És una incògnita que el president, que té la potestat d'esgotar o no la legislatura, no ha volgut revelar.

Mas també ha valorat les mostres de civisme que van presidir la manifestació. "Crec que hem ofert al món i a Europa la imatge de la millor Catalunya, i el missatge molt potent d'anhel de llibertat i de voler ser un poble normal entre els pobles i les nacions del món".

"Em sento profundament orgullós de presidir el país en aquests moments", ha afirmat el president. Mas ha comparegut com sempre amb una senyera darrere seu, però aquest cop s'hi ha afegit una bandera europea.

stats