Una Barcelona Wine Week de rècord amb més de 1.200 expositors i que espera 24.000 professionals

Del 3 al 5 de febrer, el recinte Montjuïc de Fira de Barcelona acollirà una nova edició de la cita de referència per conèixer les últimes novetats en el sector del vi espanyol, amb tasts i conferències dirigides per grans cellers i experts.

Imatge de l'anterior edició de Barcelona Wine Week.
Redacció
25/01/2025
4 min

Com es poden adaptar les vinyes catalanes al canvi climàtic? Per què hi ha un auge dels vins blancs? Quins secrets amaguen els vins de vinyes velles per conquerir ara mateix tants paladars? Són tres de les tendències que s'abordaran enguany a la cita més important del sector vitivinícola espanyol de qualitat, que es farà per cinquè any a Barcelona. Es tracta de la Barcelona Wine Week (BWW). Se celebrarà del 3 al 5 de febrer, al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, i l'organització ja ha avançat que serà una edició de rècord: ocuparà dos pavellons, hi haurà més de 1.200 expositors i prop de 150 experts en vins. En total, esperen rebre prop de 24.000 visitants, un 20% dels quals seran internacionals.

"El sector necessitava un saló de referència, d’àmbit estatal i internacional, de negoci, de compartir coneixement, de deixar empremta, d’aprendre, de presentar innovacions, de networking, d’estar a l’última", reconeix Javier Pagés, president de la BWW i de la DO Cava. "La cita que impulsem és l’aparador ideal per, entre tots, llançar al món amb orgull una potent imatge de qualitat i diversitat dels vins espanyols que beneficia tot el sector", assegura. Concretament, durant tres jornades, la BWW d'enguany posarà el focus en els reptes del sector vitivinícola i les tendències de consum, amb la revaloració dels vins que neixen de ceps centenaris com a plat fort. Per fer-ho, ha convidat cellerers de la talla de Raúl Pérez (el Bierzo), per a molts l’enòleg més influent del nostre país, o Fernando Mora (Bodegas Frontonio), Master of Wine i elaborador d’algunes de les garnatxes més prestigioses del món.

Barcelona Wine Week tindrà lloc del 3 al 5 de febrer al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona.

Els negocis, al centre

Aquesta edició, l’espai expositiu estarà novament estructurat en tres grans àrees: BWW Lands, que reunirà els cellers organitzats per denominacions d’origen i altres segells de qualitat; BWW Brands, amb cellers, grups, distribuïdors i associacions de productors, i BWW Complements & Tech, amb empreses que ofereixen equips, accessoris i serveis. També hi haurà BWW Collectives i BWW Impuls, amb petits projectes i microcellers. 

Entre els expositors confirmats hi ha grans marques com Torres, Vallformosa, Lan, Matarromera, José Pariente, Marqués del Atrio o Raventós Codorníu, juntament amb centenars de mitjans i petits cellers agrupats en més de 80 Denominacions d'Origen (D.O.s) i altres segells de qualitat. Entre ells, Cava, Ribera del Duero, Priorat, Alacant, La Mancha, Rioja o Jumilla.

Per obrir noves oportunitats de negoci als expositors, BWW, en col·laboració amb ÍCEX, ha reforçat el seu programa Hosted Buyers, amb el qual selecciona i convida grans importadors i distribuïdors de vins de tot el món. Amb aquest programa el saló garanteix l'assistència de més de 770 compradors internacionals clau de països estratègics, entre els quals les destinacions tradicionals europees, com el Regne Unit o Alemanya, però també els Estats Units, Canadà, Xina, Mèxic, Japó, Brasil, Colòmbia o Corea del Sud.

Aquest any, els visitants podran gaudir d'una sessió inèdita que permetrà tastar vins de ceps prefil·loxèrics. Alguns amb gairebé 300 anys procedents de Lanzarote (Bodegas El Grifo), Pontevedra (Bodegas Gerardo Méndez) i Valladolid (Javier Sanz Viticultores). També parlaran dels secrets de les vinyes velles reconeguts experts com Doug Frost, Master of Wine i Master Sommelier, i Fernando Mayoral (millor sommelier d’Espanya 2024). A més, l’espai Wine Tasting Journey del ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació oferirà un tast autoguiat amb més de 80 referències de vins de ceps vells de tot l'Estat.

La lupa en les tendències

Més enllà dels vins de vinyes velles, el programa d’activitats abordarà unes altres tendències com l’auge dels blancs, en una sessió que reunirà els sommeliers dels restaurants Paco Roncero (Mª José Huertas) i Disfrutar (Rodrigo Briseño), entre més especialistes. També s’analitzaran reptes inajornables per al sector. Cellers de renom com Abadía Retuerta, Matarromera, Raventós Codorníu i Perelada abordaran una qüestió tan urgent com l’aprofitament de l’aigua i la resposta als episodis de sequera.

Una altra assignatura pendent, la visibilització de les dones del vi, centrarà el tast Vins d’Autora, amb enòlogues com Mayte Calvo (Bodegas Bilbaínas), Laura Tragant (Codorníu), Anne Cannan (Clos Figueres) i Martina Prieto (Bodegas Prieto Pariente). A més, al BWW 2025 es lliuraran els primers premis Isabel Mijares, creats per Mujeres del Vino per reconèixer la millor enòloga, sommelier, viticultora i directora de celler, entre més categories. Entre les finalistes hi ha noms com Marta Casas (Parés Baltà), Mireia Torres (Jean Leon), Adriana Ochoa (Bodegas Ochoa) i les Master of Wine Jancis Robinson i Almudena Alberca.

A més, per primera vegada la BWW acollirà el lliurament dels premis Estrella a les millors cartes de vins de bars i restaurants d’Espanya, organitzats per la prestigiosa guia Star Wine List, i el concurs Millor Sommelier de Catalunya. També serà l’escenari del primer Fòrum Internacional d’Enoturisme, organitzat per l’Agència Catalana de Turisme (ACT) i centrat en projectes de referència mundial, amb sessions dedicades als casos de Bordeus, Porto, Geòrgia i la Xina i la participació d’una quinzena de ponents internacionals.

El saló compta amb la col·laboració del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), de la Federación Española del Vino (FEV) i la Organización Interprofesional del Vino de España (OIVE), i rep el suport de Cajamar.

stats