Contingut patrocinat

Bateries virtuals i compra d'energia neta amb indústries: els secrets de Naturgy per disparar l'autoconsum

Durant el 2023, la companyia energètica ha aconseguit duplicar el nombre d'autoconsums apostant per promoure l'ús de l'energia verda, especialment, als segments domèstic i industrial

3 min
Des de fa any, Naturgy treballa per ajudar el sector industrial espanyol a utilitzar cada cop més energia neta

Durant el 2023, l'evolució de l'autoconsum energètic espanyol es va alentir, després de créixer amb força durant l'any anterior. A Naturgy, però, la tendència va ser ben diferent: la companyia energètica va aconseguir duplicar el nombre d'autoconsums. Concretament, va multiplicar per 2,5 l'activitat en tots els segments d'activitat. L'industrial va ser on l'indicador va créixer més: es va multiplicar fins a cinc. Com s'ho va fer per seguir creixent quan, en general, el mercat es contreia? 

La clau va ser la implantació exitosa de dues estratègies. En primer lloc, l'aposta per a la instal·lació de bateries virtuals, que va ser clau per a l'impuls del segment domèstic. En segon terme, l'increment de signatures de PPA Onsite, la manera com Naturgy anomena els acords de compravenda d'energia verda a llarg termini que segella amb les indústries del país. 

Cap a l'energia verda

Des de fa any, Naturgy treballa per ajudar el sector industrial espanyol a utilitzar cada cop més energia neta. Un dels mecanismes que els ofereix són els PPA Onsite. A través d'aquests productes, la companyia col·loca, opera i manté una planta fotovoltaica a les instal·lacions de la indústria que ha contractat el servei. D'aquesta manera, Naturgy els garanteix un preu estable a llarg termini d'una part del consum elèctric. 

A banda del segment industrial, el domèstic també ha contribuït a impulsar el nombre d'autoconsums que Naturgy va registrar el 2023.

"Amb els nostres PPA Onsite, les indústries poden evitar les volatilitats del mercat i, quan finalitzi el termini del contracte, comptaran amb les seves pròpies instal·lacions de generació d'energia verda", recalca la companyia. Durant l'any passat, Naturgy va signar un gran nombre d'aquest tipus d'acords. Ho van fer amb clients industrials com Isla Mágica, el Grupo Altadoa o Taghleef. 

A banda del segment industrial, el domèstic també ha contribuït a impulsar el nombre d'autoconsums que Naturgy va registrar el 2023. En aquest cas, però, la companyia va utilitzar un altre producte: les bateries virtuals. És un servei addicional que permet als clients que tenen una instal·lació fotovoltaica a casa seva aconseguir una factura de zero euros. Des de l'inici de la implantació d'aquests sistemes l'agost de 2023, Naturgy ja ha instal·lat més de 21.000 bateries virtuals al mercat residencial. 

"Els estalvis derivats de l'energia generada es compensen sobre qualsevol concepte de la factura: des del concepte fix de l'energia, fins al finançament o en altres productes com el gas", concreta Naturgy. D'aquesta manera, la companyia defensa que aquesta iniciativa "ofereix als clients un control més gran sobre el seu consum i els ajuda a estalviar".

Naturgy, amb l'autoconsum

L'impuls de l'autoconsum forma part del compromís de Naturgy amb la transició energètica. En aquest sentit, la companyia també hi contribueix amb la seva estratègia de desenvolupament d'una cartera de renovables a nivell internacional i el seu compromís amb el desenvolupament dels gasos renovables.

"El valor afegit de la companyia rau en la capacitat per gestionar de manera integral tot el projecte d'autoconsum fotovoltaic", explica la companyia. Naturgy elabora el disseny de la instal·lació, l'adquisició d'equips, la legalització, la posada en marxa, la gestió de subvencions dels Fons Next Generation, el finançament i l'opció d'incorporar bateries, així com els serveis de manteniment associats a la instal·lació.

Com funcionen les bateries virtuals i quins avantatges ofereixen?

La bateria virtual de Naturgy és un servei digital que permet rendibilitzar tota l'energia generada en una instal·lació solar domèstica. El sistema acumula els diners generats per l'energia no consumida ni compensada i fa que l'import pugui descomptar-se del pagament de les pròximes factures de llum o d'altres subministraments del mateix titular. Fins i tot pot aplicar-se en les factures d'altres habitatges del mateix titular. "D'aquesta manera els clients poden acabar registrant factures de zero euros", detalla la companyia.

"Amb aquesta innovadora solució, consolidem el compromís que tenim d'oferir als nostres clients un major control i transparència sobre el consum energètic i aconseguir-los importants estalvis", explica Naturgy. Aquest servei està dissenyat per ser accessible i útil tant per a clients que tenen un sistema d'autoconsum individual com per a aquells que formen part d'una comunitat d'autoconsum col·lectiu.


L'impuls de l'autoconsum forma part del compromís de Naturgy amb la transició energètica
stats