BBVA AMB LA SOSTENIBILITAT
Microsites 13/09/2019

“Les noves generacions ja estan exigint solucions”

Entrevista a Antoni Ballabriga, copresident del Comitè Directiu de la UNEP FI i director global de Negoci Responsable de BBVA

Judit Monclús
2 min
Antoni Ballabriga és copresident del Comitè Directiu d’UNEP FI i director global de Negoci Responsable de BBVA

La UNEP FI és l’aliança de les Nacions Unides per al sector financer, creada el 1992 per promoure les finances sostenibles.

La societat s’ha adonat que no hi ha marxa enrere pel que fa als reptes globals a què s’enfronta en matèria de canvi climàtic. ¿Creu que el sector privat i el sector financer estaran a l’altura en aquesta mateixa situació?

Hi hauran d’estar. Mai abans ens hem enfrontat a un canvi d’aquestes dimensions. És la reflexió que hem de fer indústries i empreses. La ciutadania l’està fent i el sector financer ha d’assumir la seva part de responsabilitat i adoptar una mentalitat diferent. Els inversors s’interessen cada cop més per l’exercici de les empreses en sostenibilitat. A més, des del punt de vista empresarial, la sostenibilitat és rendible. Segons el Global Sustainable Investment Review del 2018, la inversió sostenible va créixer fins als 30 bilions de dòlars durant el mes de gener de l’any passat. El canvi arribarà quan s’incorpori la sostenibilitat en solucions per a clients. Les noves generacions ja estan exigint solucions.

¿Creu que les finances sostenibles guanyaran pes en l’estratègia de les entitats?

Així serà. És el moment que el sector privat –en el nostre cas, el financer– faci un pas endavant definitiu. L’agenda global implica els estats i les empreses, el sector financer i, per descomptat, les societats en conjunt.

¿On ens trobem actualment en qüestió de finances sostenibles en el cas de la taxonomia de la Unió Europea?

La Comissió Europea va llançar el 2018 un Pla d’Acció en Finances Sostenibles per alinear les polítiques públiques i els mercats de capital per reorientar els fluxos de capital cap al desenvolupament sostenible. El 18 de juny passat, el grup d’experts va publicar el primer informe sobre la taxonomia i l’estàndard de bons verds i el seu informe intermedi sobre índexs de referència. Queda molt per fer però la nostra valoració inicial és clarament positiva. Destacaria la proposta inclusiva de definir com a sostenibles les activitats que compleixen ja els objectius d’una economia neutra en carboni i les que poden contribuir a aquesta transició.

A tot això cal afegir-hi els Principis de Banca Responsable que se signaran aquest mes de setembre a Nova York...

BBVA va ser un dels bancs fonamentals dels Principis de Banca Responsable de les Nacions Unides. Vam anunciar-hi la nostra adhesió el novembre del 2018 amb gairebé 30 bancs més. Avui els que s’hi han unit ja són un total de 124. Es tracta del primer marc de referència global que defineix el paper i les responsabilitats del sector per a un futur sostenible.

Quin balanç fan del Compromís 2025 anunciat l’any passat per BBVA?

Molt positiu. El nostre objectiu és mobilitzar 100.000 milions d’euros entre el 2018 i el 2025 per lluitar contra l’emergència climàtica i ajudar al desenvolupament sostenible. L’any passat ja en vam mobilitzar 11.800 milions. Al mercat majorista hem consolidat el nostre lideratge en col·locacions de bons, així com en la concessió de préstecs corporatius sostenibles.

També per al client minorista?

Hem avançat en solucions sostenibles per al client particular, com és el cas del nostre crèdit promotor sostenible i del crèdit verd per a vehicles elèctrics i híbrids, llançats recentment. La nostra aspiració és que tots els productes que oferim tinguin la seva corresponent solució sostenible.

stats