FIRA BCN - BIZBARCELONA
Especials 07/06/2019

Bizbarcelona: el saló per posar els negocis a treballar

Sota el lema “Posem els negocis a treballar”, el Bizbarcelona 2019 by Barcelona Activa aterra per novè any consecutiu al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. Ho fa amb la voluntat d’orientar i assessorar emprenedors, ‘start-ups’, pimes i autònoms que vulguin tirar endavant un negoci o bé busquin expandir-lo. L’esdeveniment, que se celebrarà els dies 12 i 13 de juny al Palau número 8, comptarà amb 130 conferències, 40 punts d’assessorament personalitzat, 16 activitats de ‘networking’ i 70 expositors

Marc Amat
7 min
Imatge de l'edició de l'any passat del saló / BIZBARCELONA

“El saló Bizbarcelona és el lloc de trobada del món de l’emprenedoria, tant per a aquelles persones innovadores com per a aquelles que busquen invertir, trobar eines o obtenir resultats”. Falta menys d’una setmana perquè el saló Bizbarcelona 2019 by Barcelona Activa obri les portes i Lluís Gómez, president del saló i comissionat en funcions de Promoció Econòmica, Empresa i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, ja es prepara per al tret de sortida. “És un esdeveniment on es crea un 'momentum' molt potent –explica el president–. Alhora, té lloc en una ciutat com Barcelona, que s’està convertint en un 'hub' a nivell mundial i europeu”, explica. El Bizbarcelona se celebrarà el 12 i 13 de juny amb prop de 200 activitats programades entre conferències, presentacions, sessions d’assessorament i espais de 'networking' al Palau número 8 de Fira de Barcelona. També hi haurà una àrea comercial amb la presència d’una setantena d’expositors.

El Bizbarcelona 2019 es convertirà en un esdeveniment a tenir en compte per a totes les persones emprenedores, 'start-ups', pimes i autònoms catalans que vulguin des de fer néixer el seu projecte fins a fer-lo créixer o evolucionar. “Després de nou edicions, ens hem convertit en un esdeveniment referent i de demostrada eficàcia en el qual brindem als participants l’oportunitat de compartir idees, fer contactes, resoldre dubtes i trobar recursos”, assegura el director del saló, Aleix Planas.

Una de les ponències a l'espai sobre Tendències en l'edició del 2018 / BIZBARCELONA

Tres eixos temàtics

Per fer-ho possible, el saló estructurarà les seves activitats en tres grans àrees temàtiques. La primera, sota el nom de Bàsics, estarà enfocada a aquells visitants que tot just vulguin endinsar-se en el món dels negocis i de l’emprenedoria. “Pensant en tots ells, els hem preparat des de conferències que expliquin com aconseguir finançament per començar a caminar fins a xerrades que analitzin els errors més habituals de l’empresari novell”, detalla Planas. La segona gran àrea, anomenada Creixement, buscarà donar un cop de mà a aquelles empreses que, ja amb un cert bagatge a la motxilla, vulguin anar encara més enllà. “Al Bizbarcelona 2019 hi trobaran orientació per al seu procés d’internacionalització, podran descobrir-hi noves eines de màrqueting i hi abordarem les enormes possibilitats que ofereix, per exemple, el fenomen de l’internet de les coses”, explica Planas. La darrera àrea duu per nom Tendències. “Hi analitzarem com afecten els canvis tecnològics la nostra personalitat –exemplifica el directiu–. En definitiva, debatrem sobre el futur i intentarem entreveure cap on estem caminant”, rebla.

Precisament, serà aquest darrer espai on es reuniran els conferenciants més destacats d’enguany. “Estem vivint canvis molt profunds i ràpids i hem d’aprendre a gestionar-los”, assegura Planas. Tal com ha explicat, amb les ponències, es buscarà identificar i analitzar els canvis tecnològics, socials, urbans, de consum que s’estan produint, així com qüestions relacionades amb la sostenibilitat, l’economia social, la RSC, el màrqueting i la comunicació digital, aspectes que estan remodelant la cultura empresarial. “També posarem l’accent en temes de caràcter social –afegeix el director del Bizbarcelona–. Ens fixarem, per exemple, en la integració de les persones amb capacitats diverses dins els equips de treball”, detalla.

Entre els ponents d’aquesta edició hi destaquen noms com els de Josep Coll, soci fundador i expresident de Red Points; Alicia Asín, CEO de Libelium; Alex López, professor de 'social selling'; Pablo Foncillas, expert en innovació empresarial i màrqueting; Olga San Jacinto, directora de Google Amèrica fins l’any passat; Genís Roca, expert en transformació digital, al costat de la periodista Milagros Pérez Oliva; Jesús Vidal, Goya al millor actor revelació per la pel·lícula 'Campeones', i Donna Pace, consultora i experta en Pensament Lateral.

Bizbarcelona: el saló per posar els negocis a treballar

Nova ubicació

Tots ells realitzaran la conferència en un espai nou. Per aquesta edició, el Bizbarcelona ha decidit traslladar-se al Palau número 8 del recinte de Montjuïc i abandonar així el Palau número 1, la localització que l’havia vist néixer i créixer. “Hem volgut fer-nos encara més grans: ho necessitàvem –confessa el director–. Aquest fet ens permetrà poder distribuir millor la nostra oferta i crear una experiència molt més pràctica i enriquidora als nostres visitants”, avança. Enguany, en tan sols dos dies, hi intervindran 150 ponents, s’hi realitzaran 16 activitats de 'networking', es podran visitar 70 expositors i s’hi habilitaran 40 punts d’assessorament personalitzat.

De fet, el Bizbarcelona ha apostat fort per posar a disposició dels visitants aquests espais de 'mentoring' i assessorament, que aniran a càrrec de persones expertes i tècniques de diferents entitats vinculades a l’emprenedoria i la gestió empresarial, que atendran de manera personalitzada els assistents.

Per facilitar-hi l’accés, a tots els punts d’assessorament s’ha posat a l’abast del visitant la possibilitat de sol·licitar cita prèvia a través del web del saló o bé presencialment durant els dies de celebració. I per a aquells que vulguin potenciar un negoci en marxa, Bizbarcelona obre l’espai BizExporta, coordinat per la Cambra de Barcelona i CaixaBank, on les pimes trobaran orientació per exportar. També hi haurà una àrea específica dedicada al finançament per aprendre a trobar capital per projectes empresarials.

D’altra banda, el 'networking' tindrà un paper destacat al Bizbarcelona. En aquesta edició se celebraran 16 activitats pensades per ampliar la xarxa de contactes professionals i trobar socis, col·laboradors o clients. Concretament, els visitants hi trobaran el 'networking' multisectorial de la Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya, on participaran membres de més de 80 corporacions professionals; les trobades que organitza el Centre de Reempresa de Catalunya per facilitar la transmissió empresarial de negocis en funcionament; el 'networking one-to-one' de Pimec entre professionals i empreses de diferents àmbits, i un 'pitch' competició de 'start-ups' convocat per Encomenda Smart Capital, al costat de Connector Startup Accelerator, entre d’altres. Enguany, també hi haurà un mercat de talent.

Però el saló no s'acaba aquí. El Bizbarcelona 2019 també comptarà amb una àrea expositiva d’estands, on es reuniran les entitats promotores vinculades a l’ecosistema emprenedor i al teixit empresarial, així com altres institucions i empreses que ofereixen recursos, productes i serveis útils en la gestió diària de qualsevol negoci. Serà en aquest espai on es podran trobar des de consultories de gestió del talent fins a empreses de lloguer de vehicles per hores, passant per agències de comunicació i màrqueting; centres de 'coworking'; empreses que han ideat solucions per a la identificació, traçabilitat i localització d’actius; asseguradores; programes de gestió de nòmines; col·legis professionals, i centres de formació o associacions, entre d’altres.

Amb aquesta edició, el Bizbarcelona es col·loca a les portes de celebrar l’any vinent el seu desè aniversari. “Quan vam començar, el panorama era ben diferent –recorda Aleix Planas–. Tothom s’emmirallava en Silicon Valley i avui en dia, en canvi, Barcelona ja ha començat a fer-se un lloc als rànquings mundials d’emprenedoria”, explica content.

Bizbarcelona by Barcelona Activa està promogut per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, CaixaBank, la Diputació de Barcelona, Pimec, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Els principals ponents de Bizbarcelona 2019

Pablo Foncillas Investigador en innovació empresarial i autor del llibre 'Winners: cómo ganar clientes en la era Amazon'. Ha ajudat a desenvolupar la comercialització de més de 175 marques en més de 25 països i s’ha especialitzat en l’entorn digital. Explicarà com aquest àmbit enriqueix el procés i els models comercials de les companyies i com impacta en els comptes de resultats de les empreses. Dimecres 12 de juny, 17 h; Espai Tendències.

Olga San Jacinto Directora de Google Amèrica entre el 2012 i el 2018. Amb una trepidant trajectòria, San Jacinto parlarà del futur i de com gestionar bé les innovacions. Tot plegat, avalat pel seu pas per Google, fet que li ha donat una visió privilegiada sobre quins seran els grans avenços tecnològics que es viuran els propers 15 anys. Dijous 13 de juny, 11 h; Espai Tendències.

Alicia Asín Cofundadora i CEO de Libelium. Es tracta d’una companyia tecnològica espanyola centrada en el desenvolupament de tecnologies per a les ‘smart cities’ que opera en 120 països. Asín va guanyar l’any passat el segon premi de dones innovadores de la Comissió Europea per la seva tasca al capdavant de l’empresa. Parlarà sobre les tendències que venen en l’àmbit de l’internet de les coses i les 'smart cities'. Dimecres 12 de juny, 14 h; Espai Tendències.

Álex López Expert en xarxes professionals com LinkedIn. És un dels noms més coneguts i prestigiosos a nivell mundial del fenomen del 'social selling', un mètode per vendre més aprofitant LinkedIn. Al saló se centrarà en explicar com aconseguir clients en l’era digital. Dimecres 12 de juny, 12 h; Espai Tendències.

BizFranquicias, una altra via per emprendre i créixer

Per quart any consecutiu, la franquícia torna a tenir una àrea monogràfica a Bizbarcelona by Barcelona Activa. Nodrit amb la presència de més de 50 ensenyes als estands de 20 expositors, el BizFranquicias voldrà donar a conèixer i impulsar aquest model de negoci. “Tenim visitants que venen al saló amb moltes ganes d’emprendre, però que ens visiten amb una idea poc definida”, explica Aleix Planas, director del Bizbarcelona 2019. Per a Planas, el BizFranquicias és el lloc ideal per a ells. “Les franquícies són, en definitiva, una manera d’emprendre molt més senzilla: l’emprenedor sap que, al darrere, sempre hi tindrà una empresa que l’acompanyarà durant el procés”, concreta.

D’aquesta manera, enguany a BizFranquicias s’hi concentraran els estands de diferents marques franquiciadores, tant d’ensenyes consolidades com de nous franquiciadors que mostraran algunes de les tendències del sector per a aquest any. “Els visitants hi trobaran una oferta molt interessant i variada”, explica Planas. Per al director, el sector de les franquícies ve molt condicionat per les modes. “Fa uns anys vam tenir un boom de franquícies de cigarretes electròniques i de marques blanques de perfums –recorda–. Ara en queden ben poques, però hi ha certs sectors que s’han consolidat”, afirma. És el cas de les franquícies de l’àmbit de l’alimentació i la restauració.

En aquesta edició, de fet, els visitants hi podran trobar franquícies de supermercats de proximitat, cerveseries, gelateries, dolços i llaminadures, perruqueries 'low cost', centres d’estètica, gimnasos i trasters, però també les principals consultores, que assessoraran els visitants interessats en emprendre o invertir sota aquest sistema comercial, així com potencials empreses que es plantegin franquiciar el seu negoci.

stats