Especials 27/07/2012

El règim sirià bombardeja Alep per recuperar la capital econòmica del país

Deserta la primera diputada d'Al-Assad. L'ONU denuncia assassinats sistemàtics per part del règim sirià

Ara
2 min
Mostra de la destrucció provocada pels bombardejos del règim a la ciutat d'Homs. AFP

BarcelonaLes forces del règim continuen els bombardejos contra els principals feus opositors com a part de l'estratègia militar per recuperar el control del territori ocupat pels rebels. Els bombardejos s'han concentrat principalment a la ciutat d'Alep, controlada parcialment per l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS). La ciutat està sent atacada amb artilleria i helicòpters militars com a part de l'ofensiva del règim per recuperar-ne el control. La possible entrada a la ciutat dels centenars de soldats de l'exèrcit del règim que s'hi han desplaçat preocupa la comunitat internacional, que tem que podria haver-hi una massacre.

La portaveu del departament d'Estat nord-americà, Victoria Nuland, va manifestar dijous la seva preocupació per l'ús d'avions i tancs contra població civil a Síria. “Patim per una possible matança a Alep, és precisament cap a on sembla encaminar-se el règim”. Nuland ha qualificat l'ofensiva d'intent “desesperat” d'un règim que està perdent el control del seu territori.

Crítiques de l'ONU

L'alta comissionada de les Nacions Unides pels drets humans, Navi Pillay, ha acusat el règim de Baixar al-Assad d'arrasar zones rebels sense tenir en consideració la vida dels civils. En un comunicat, Pillay explica el procediment de l'exèrcit regular per recuperar el control d'una ciutat. “Després que un barri o poble hagi sigut rodejat per l'exèrcit, es talla la distribució d'aigua, de llum i menjar”. El comunicat continua explicant com després de l'aïllament es realitzen intensos bombardejos aeris per preparar l'entrada dels tancs i les forces terrestres, “que avancen, porta per porta i sovint executen de manera sumària persones sospitoses de lluitar amb l'oposició”. “Els cossos dels executats o assassinats són sovint cremats o traslladat a un altre lloc”, acaba el comunicat, que també acusa els opositors de cometre execucions extrajudicials i tortures.

Continuen les desercions

Aquest divendres ha desertat la diputada siriana a Alep, Ijlas Badaui, que ha fugit a Turquia. La primera deserció d'un parlamentari des de l'inici del conflicte ha sigut rebuda amb alegria per l'oposició.

El degoteig de desercions és constant en els últims dies. Als ja molts soldats que han abandonat el règim s'hi sumen generals, ambaixadors i, ara, polítics, que fan trontollar l'estat i, sobretot, augmenten la moral dels rebels.

Rússia protegeix la seva base siriana

L'estat major rus ha amenaçat també aquest divendres l'oposició armada siriana. Rússia ha promès represàlies en cas d'un atac a la base naval que té al Tartus. “Si l'oposició armada siriana decideix fer realitat les seves amenaces d'atacar la base, l'armada russa disposa ara a la regió de totes les possibilitats per donar una resposta adequada”, ha informat el portaveu de l'estat major a l'agència Interfax.

L'exèrcit rus ha desplaçat en els últims mesos una vintena de vaixells de guerra a la regió, alguns dels quals porten soldats d'infanteria. “Els bucs del mar Mediterrani realitzen exercicis ordinaris. En els grans vaixells de desembarc hi tenim unitats d'infanteria”, va explicar dijous el vicealmirant de l'armada, Víctor Chirkov.

stats