El judici de la massacre
Especials 17/04/2012

Breivik: "He fet l'atac més espectacular i sofisticat a Europa des de la II Guerra Mundial"

Un dels membres del tribunal, jurat popular, ha estat substituït perquè havia dit a les xarxes socials que Breivik mereixia la pena de mort. L'ultradretà havia de declarar avui

Ara
2 min
Breivik, somrient en començar la segona sessió del judici / AFP

BarcelonaL'ultradretà Anders Breivik, autor confés de la massacre del 22 de juny a Noruega, ha llegit una declaració davant del tribunal d'Oslo que el jutja per la massacre que va cometre el juliol a Oslo mateix a i l'illa d'Utoya. Segons els mitjans que es troben dins la sala, Breivik ha assegurat que "tornaria fer-ho". El tribunal l'ha amonestat i li ha demanat moderació verbal per respecte a les víctimes.

"He fet l'atac més espectacular i sofisticat a Europa des de la II Guerra Mundial", s'ha enorgullit Breivik durant la seva declaració. El text és un al·legat a les seves idees d'extrema dreta, que titllen Europa de "dictadura multicultural" i advoquen per la "puresa de la nació". Breivik no ha tingut problema a l'hora de citar el Japó i Corea del Sud com els seus referents polítics. Ha acusat el Partit Laborista del govern noruec –al qual pertanyien la majoria dels adolescents assassinats al campament de l'illa– de promoure la "colonització de Noruega" i una futura "guerra civil".

El judici s'ha suspès durant mitja hora aquest dimarts per estudiar la recusació d'un dels membres del tribunal presentada per la defensa. Un dels membres del jurat popular del tribunal –format per dos jutges professionals i tres jurats populars– ha estat substituït perquè havia penjat un comentari en un diari l'endemà de la massacre demanant la pena de mort per a Breivik.

El portal Vepsen, que investiga temes sobre racisme i ultradreta, ha informat aquest dimarts que un membre del jurat havia publicat l'endemà de l'atemptat un comentari a la web del diari VG on assegurava que la pena capital era "l'únic just" per a Breivik. La jutge principal, Wenche Elizabeth Arntzen, ha explicat que Thomas Indrebo havia reconegut l'autoria del comentari. L'acusació particular i la fiscalia estan d'acord en la inhabilitació d'Indrebo, que ha estat substituït per un suplent.

Breivik ha de declarar aquest dimarts en la segona sessió del judici de la massacre.

L'ultradretà havia reconegut l'autoria de l'atac amb cotxe bomba a la capital, on van morir 8 persones, i del tiroteig a l'illa que acollia un campament d'estiu de les Joventuts Laboristes, on van ser assassinades 69 persones més, la majoria, adolescents. Breivik, però s'ha declarat no culpable i ha assegurat que actuava en defensa pròpia per "protegir Noruega del multiculturalisme i de l'Islam". Breivik va dir dilluns, en començar el judici, que no reconeixia el tribunal "perquè està controlat pels partits que defensen el multiculturalisme".

El judici, que durarà vuit dies més, ha de determinar si Breivik es trobava en plenes facultats mentals quan va cometre la massacre. Hi ha dos informes psicològics amb conclusions oposades. Si finalment el tribunal el considera penalment responsable, s'enfronta a una pena de 21 anys de presó prorrogables.

stats