Especials 11/09/2012

Brussel·les alerta que si una regió d'Europa s'independitza quedarà fora de la UE

La Comissió Europea ha assegurat aquest dimarts que qualsevol territori que se separi d'un estat membre de la UE haurà de tornar a negociar la seva adhesió

Ara
1 min

BarcelonaLa Comissió Europea s'ha pronunciat aquest dimarts sobre l'escenari que s'obriria si una regió d'un estat membre decideix independitzar-se, i segons ha assegurat el portaveu d'aquesta institució, Olivier Bailly, en aquest cas el nou territori "quedaria fora de la UE" i "hauria de tornar a negociar la seva adhesió".

Responent a una pregunta sobre la manifestació de Barcelona, Bailly ha deixat clar que en un hipotètica secessió el nou estat haurà de ser reconegut en primer lloc per la comunitat internacional –segons el que fixa el dret internacional– i en una segona etapa "si vol demanar la seva adhesió a la UE s'haurà de negociar la seva entrada".

"Mentre es negocia l'adhesió, aquest nou estat no és part de la Unió Europea, per això ha de presentar una petició per accedir-hi", ha assegurat Olivier Bailly.

Les paraules de Bailly van en la línia del que fa unes setmanes va dir el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, que va assegurar per escrit a un pregunta parlamentària de l'eurodiputada italiana de la Lega Nord, Mara Bizzotto, que una secessió dins d'un estat de la UE seria tractada segons el dret internacional.

"La nostra política és no comentar aquests casos que estan en mans dels governs i els actors implicats a cada país i regió", ha assegurat aquest dimarts el portaveu de la Comissió Europea, que ha fixat els dos passos que s'haurien de fer seguir si una regió europea s'independitza. "En primer lloc el reconeixement segons el dret internacional i en segon, si ho vol, la negociació per entrar a formar part de nou de la UE", ha dit Bailly.

stats