Contingut patrocinat
Especials 13/12/2022

El Cafè de l'Observatori Social, un espai d'anàlisi, debat i reflexió

L’Observatori Social de la Fundació “la Caixa” impulsa un cicle d'entrevistes a experts en ciències socials.

2 min
El cafè de l'Observatori Social

Algun cop has pensat què és l’avorriment? Saps quines conseqüències té? I se t’acut com gestionar-lo? L’avorriment és un dels protagonistes d’El Cafè de l’Observatori Social, un espai d’entrevistes a experts en ciències socials per comunicar coneixements rigorosos de manera fàcil i accessible al públic no expert en la matèria, i entendre el seu impacte en la nostra societat.

Les converses

El Dr. Swen Seebach, vicerector d’Ordenació Acadèmica i Qualitat de la Universitat Abat Oliba, professor de Sociologia i Teoria de la Comunicació i expert en l’estudi sociològic d’emocions, del futur i de bioemergències, és el responsable de fer les entrevistes. En aquest afany per divulgar coneixements i enriquir el debat públic, s’ha estrenat l’espai amb dues converses: per una banda, amb Josefa Ros, filòsofa i investigadora de la Universitat Complutense de Madrid, centrada en l’avorriment; i, per l’altra, amb el divulgador i professor de Filosofia a la Universitat de Còrdova, José Carlos Ruiz, reflexionant sobre la construcció de la nostra identitat en l’era digital.

Qui soc jo?

En aquesta era digital, qui soc jo? és el títol de la conversa amb el filòsof José Carlos Ruiz. El professor recorda que la construcció identitària sempre ha estat una construcció comunitària i necessitem una comunitat per créixer. “La dificultat del subjecte contemporani rau en saber interpretar molt bé la mirada de la proximitat, les vivències del seu entorn, i combinar-la amb la mirada de la llunyania que ve de l’entorn digital”. Fins a quin punt el pensament crític ens pot ajudar amb els problemes d'identitat és una altra de les qüestions bàsiques que es plantegen. És aquest pensament crític el que ens permet interactuar amb el món i amb nosaltres mateixos, i ens ajuda a desxifrar els codis amb què funcionem tant nosaltres com l’entorn.

L’avorriment és un dolor de l’ànima

La filòsofa Josefa Ros treu l’entrellat de l’avorriment. Assegura que no és una qüestió insubstancial: “Quan som incapaços de respondre a l’avorriment i esdevé disfuncional –no podem fer el que ens agradaria per deixar d’avorrir-nos–, ens causa una frustració enorme. Si l’experiència dolorosa s'allarga en el temps pot ser l’arrel de la qual parteixin alguns trastorns mentals o a partir de la qual empitjoren condicions preexistents com la depressió, l’ansietat i l’estrès”. A la conversa titulada L'avorriment: malaltia o símptoma?, la divulgadora conclou que no ens podem quedar en l’experiència de l’avorriment perquè ens fa mal.

El Cafè de l’Observatori Social és un espai d’anàlisi, debat i reflexió. Són converses de poc més de 10 minuts en format audiovisual que, de manera senzilla i àgil, ens acosten a temes vinculats a la societat i els seus reptes. És una eina creada per l’Observatori Social de la Fundació “la Caixa” per difondre coneixement i connectar amb públic nou.

stats