Enric Canet: "La mort de Salvador Puig Antich va despertar el meu interès per la llengua i la cultura catalanes"

El capellà escolapi i director del Casal dels Infants del Raval explica que per ell "el tema social i el tema català són indissolubles"

Carla Fajardo
1 min
Enric Canet

BarcelonaTenia prop de 18 anys quan el franquisme arribava a la fi. Això va provocar un fort moviment social contra el règim que, per Enric Canet (Barcelona, 1957), va anar molt lligat amb "el tema català". La mort de Salvador Puig Antich, que va ser el símbol d'aquest desenllaç, va produir en el capellà escolapi i director del Casal dels Infants del Raval "un canvi social i cultural". Va ser així que va adonar-se'n que hi havia "una cultura amagada" que volia descobrir i una llengua que existia més enllà de les converses familiars.

Fins llavors Canet escrivia un català ple de faltes ortogràfiques i el llegia amb dificultat, però l'agitació social va despertar el seu interès per la llengua. Va entrar en contacte amb Òmnium Cultural i, fins i tot, va donar classes de català als nens de 4t i 5è curs dels escolapis l'any 1975, quan les classes de llengua catalana encara no eren comunes a les escoles.

Les novel·les de Pere Calders i de Manuel de Pedrolo, sobretot 'El mecanoscrit del segon origen', van ser algunes de les seves primeres lectures en català. També recorda a la seva biblioteca primerenca llibres d'una col·lecció de traduccions d'Edicions 62 com 'La meva infantesa', de Maksim Gorki. A casa escoltava la música de Lluís Llach i Joan Manuel Serrat, va formar part del moviment escolta i el primer que recorda escoltar a la ràdio és Radio 4.

El director del Casal dels Infants del Raval conclou que sense el moviment social no hauria fet aquest aprenentatge autodidacte, que va oficialitzar, ja amb 35 anys, mitjançant l'examen del nivell C de català.

stats