Microsites CAT Serveis 06/09/2016

Els estudiants universitaris es graduaran amb un nivell avançat d’una tercera llengua

La Generalitat impulsa el programa Parla3 amb l’objectiu que els estudiants adquireixin un nivell B2.2 d’una llengua estrangera

Pere Queralt
4 min
Pere QueraltBARCELONA: Els estudiants universitaris  es graduaran amb un nivell avançat d’una tercera llengua

BarcelonaEl coneixement d’idiomes és cada vegada més important en la formació universitària. És per això que el Govern de la Generalitat i les universitats catalanes potencien que els joves adquireixin un nivell avançat de llengua estrangera abans de finalitzar els seus estudis universitaris. Per fer-ho, des del curs 2014-2015 impulsen el programa Parla3. L’objectiu principal és que en quatre anys tots els graduats tinguin accés a un nivell B2.2 d’una tercera llengua, com l’anglès, el francès, l’alemany i l’italià. El programa inclou diverses modalitats d’ajudes econòmiques, a les quals es pot accedir al llarg de tot l’any, per a l’obtenció del certificat del nivell B2.2. Així mateix, posa a disposició dels futurs graduats els instruments per formar-se i acreditar aquest nivell avançat, que es considera de professional, d’anglès, francès, alemany o italià.

El programa Parla3 s’estructura en tres fases, a les quals s’acolliran els estudiants en funció del nivell que tinguin en la tercera llengua escollida. En primer lloc hi ha a fase d’avaluació Avalua’t, la de formació Forma’t i la d’acreditació Acredita’t.

Avalua’t

En la fase Avalua’t s’ofereix a tots els estudiants de nou accés a un grau universitari la realització d’una prova que diagnostiqui el seu nivell d’anglès, francès, alemany o italià. Una prova que és en línia i totalment gratuïta. Es tracta de la millor solució per a aquells estudiants que desconeixen quin nivell tenen en la llengua escollida, o bé no saben en quin esglaó se situen en el marc europeu que mesura el coneixement lingüístic. Un cop realitza la prova i obtingut el resultat, l’estudiant es pot informar de l’àmplia oferta de cursos formatius que té a la seva disposició.

Forma’t

És en aquest moment en què comença la fase anomenada Forma’t. Si després de realitzar la prova l’estudiant comprova que no té adquirit el nivell B2.2 de la llengua estrangera escollida, pot decidir matricular-se a les escoles d’idiomes de les universitats, a l’Institut Obert de Catalunya o a l’Escola Oficial d’Idiomes. Per fer-ho, pot optar a ajudes de fins a 350 euros que cobreixin la totalitat de bona part dels cursos oferts, i que van dirigides a tots els nivells (A2 i B1) o subnivells (B2.1 i B2.2) que l’estudiant hagi de cursar.

Acredita’t

En el cas que l’estudiant ja tingui un nivell de B2.2 a l’hora de fer la prova inicial però no disposi d’un certificat oficial que ho acrediti, pot fer la prova comuna d’acreditació de terceres llengües que organitzen les universitats catalanes, en la fase anomenada Acredita’t. La prova, anomenada CLUC, té un cost de 75 euros però tots els universitaris es poden acollir a un ajut de 50 euros. Els que, a més del nivell, tinguin el certificat oficial, només cal que el presentin a la universitat on estan matriculats. Tots els certificats s’han d’ajustar al marc comú europeu de referència per a les llengües (MECR), fixat pel Consell d’Europa. Els estudiants que segueixin els cursos formatius del Parla3 obtindran l’acreditació de manera automàtica un cop superin el curs corresponen al nivell B2.2.

L’objectiu de la Generalitat i les universitats catalanes és que, quan es graduïn el 2018, tots els universitaris de nou accés tinguin el nivell B2.2 de la tercera llengua escollida. Actualment, i segons les proves diagnòstiques realitzades el curs 2014-2015, el nivell B2.2 o superior només el tenen el 30% dels estudiants.

Per tenir tota la informació relacionada amb el programa Parla3 del Govern de la Generalitat i les universitats catalanes, només heu de visitar la pàgina web futurambidiomes.gencat.cat.

Font: Avalua't 2014-2015, PAU 2013-2014 i acreditacions B2.2 presentades

AJUTS DEL PROGRAMA PARLA3

El programa Parla3 inclou una convocatòria d’ajudes de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) que són de fins a 350 euros per realitzar cursos de formació i de 50 euros per al pagament de la prova CLUC, prova comuna d’acreditació de terceres llengües que organitzen les universitats catalanes. Els cursos de formació finançats són els corresponents als nivells B1, B2.2 i B2.2. Un dels requeriments per accedir als ajuts és que el primer curs per obtenir el nivell A2 i B1 s’ha d’haver completat el 15 de febrer del 2016.

Una altra característica d’aquests ajuts és que es poden sol·licitar durant tot l’any, ja que són convocatòries obertes. La dotació pressupostària dels ajuts se situa entre els 3 i 4 milions d’euros anuals, en funció de les peticions rebudes.

Modalitat A

La modalitat A d’ajudes és la corresponent a les que s’atorguen per a la realització de la prova CLUC. En aquest cas, cal que els estudiants hagin superat el nivell B.2.2 en l’examen.

Modalitat B

Destinada a pagar les despeses de la matrícula de cursos de terceres llengües del sistema educatiu català que permetin assolir el nivell B1 o els subnivells B2.1 o B2.2. L’ajut s’abona un cop es finalitza el curs, que s’ha de superar.

Pel que fa a les ajudes a la formació, el programa Parla3 estableix requeriments en funció del lloc on es cursa.*

Modalitat C

Va dirigida als estudiants beneficiaris d’una beca Equitat en un tram 1 o d’una beca MECD. A diferència del que estableixen les altres modalitats, en aquest cas els alumnes rebran els ajuts abans de l’inici del curs, encara que també estan subjectes al fet d’acabar-lo amb èxit.

* Els estudiants es poden beneficiar de les ajudes si es matriculen a les escoles d’idiomes de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, la Universitat Internacional de Catalunya, la Universitat Abat Oliva, a l’Institut Obert de Catalunya i a l’Escola Oficial d’Idiomes.

stats