POLÍTICA
Especials 25/04/2012

Les Corts Valencianes obvien la diada del 25 d'abril però sí que reten homenatge a la 'Pepa'

PP i PSOE pacten celebrar el bicentenari de la Constitució de 1812 el dia que el País Valencià commemora les llibertats nacionals

Salvador Almenar
3 min

València @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } La diada del 25 d'abril ha estat marcada avui en el terreny polític per l'absència de qualsevol reconeixement institucional a la commemoració de l'autogovern del País Valencià. Per contra, les Corts Valencianes han celebrat aquest matí un acte d'homenatge als diputats valencians que van participar en les Corts de Cadis i en la redacció de la Constitució espanyola de 1812. El 25 d'abril és el dia que el País Valencià commemora la pèrdua de les institucions d'autogovern després de la derrota en la batalla d'Almansa de les tropes de l'arxiduc Carles davant l'exèrcit del Borbó Felip V. És per això que, tradicionalment, aquest dia el Parlament valencià ha aprofitat per celebrar la recuperació del seu autogovern.

Però la jornada d'avui poc ha tingut a veure amb aquesta efemèride. La mesa de les Corts Valencianes –on sols estan representats PP i PSOE– va decidir dedicar el dia a commemorar el bicentenari de la Constitució de 1812. L'acte ha servit, doncs, per recordar "el naixement de la nació espanyola", com va assenyalar Rita Barberá en el seu discurs. El portaveu de Compromís, Enric Morera –que ha acudit en representació del grup parlamentari–, ha estat molt crític amb la celebració d'aquest reconeixement "que poc té a veure amb l'efemèride d'avui". En declaracions als periodistes ha destacat que és "lamentable" la falta de celebració i de reivindicació del 25 d'abril "tant per part del govern valencià com de les Corts". Tanmateix no s'ha mostrat sorprès perquè el PP hagi adoptat la decisió de celebrar aquest acte atès que "ells mantenen el sistema polític instaurat per Felip V i són uns clars seguidors d’aquells botiflers que fa 305 anys intentaren acabar amb les nostres senyes d’identitat, amb la nostra llengua, amb la nostra cultura i amb el nostre ferm sentiment de ser valencians i valencianes, un poble antic i orgullós de les seves arrels. I no ho han aconseguit".

Per la seva banda, Esquerra Unida del País Valencià no ha participat en l'acte d'aquest matí en protesta per les retallades en els serveis públics. La seva portaveu parlamentària, Marga Sanz, ha justificat la decisió del seu grup al·ludint "que l'assumpció de Fabra de les mesures imposades per Rajoy suposa un gravíssim atac al nostre autogovern". Per això, la diputada d'esquerres ha recordat al president del govern valencià que "té l'obligació de defensar les nostres competències institucionals que expressen la sobirania d'un poble amb voluntat d'autogovern". Malgrat no acudir a l'acte institucional, Sanz ha confirmat que Esquerra Unida estarà en la manifestació de dissabte "defensant el nostre país, la nostra cultura i el nostre autogovern".

La Primavera Valenciana torna al carrer

Els estudiants valencians seran els protagonistes de la manifestació d'aquest any del 25 d'abril. Així ho ha anunciat aquest matí el secretari d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, en la presentació de la marxa reivindicativa que recorrerà els principals carrers de València aquest dissabte a partir de les 18 hores. Gisbert ha explicat que aquest any s'ha volgut cedir el protagonisme als joves que al febrer van protagonitzar les protestes en defensa de l'ensenyament públic. Per aquest motiu, l'Associació d'Estudiants de Secundària i els sindicats d'estudiants BEA, A Contracorrent i SEPC han estat els encarregats de decidir el lema que encapçalarà la manifestació. En ella es podrà llegir la frase de Joan Fuster "O ens recobrem en la nostra unitat o ens destruiran com a poble". Gisbert ha explicat que cedir el protagonisme als qui van protagonitzar l'anomenada Primavera Valenciana "és un reconeixement al paper decisiu que han exercit en les últimes mobilitzacions socials".

D'altra banda, el secretari d'ACPV ha assenyalat que els eixos de la manifestació d'aquest any seran, d'una banda, "l'afirmació de la identitat dels valencians i de la llengua i la cultura pròpies" i, de l'altra, "l'aposta per un model de societat de benestar que reconegui els drets socials davant de les polítiques que aprofiten la crisi per qüestionar-los". Partits polítics, sindicats i entitats socials d'arreu del País Valencià donaran suport a la manifestació de dissabte.

stats