Jaume Jordana: “El consumidor valora projectes sostenibles com el nostre sempre que el preu acompanyi”
Copropietari d’Ecològica dels Pirineus
Ecològica dels Pirineus es dedica a comercialitzar vedella i xai ecològics des de la Pobla de Segur. L'empresa, liderada per Jaume Jordana, va ser una de les guanyadores dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles el 2023. El guardó reconeix el compromís de l’empresa amb el medi ambient i la producció inclusiva i responsable.
Què és Ecològica dels Pirineus?
— Som una empresa que es dedica a distribuir vedella i corder ecològics, que funciona des del 2003. Som dos socis, fills de ramaders del Pirineu, que creem l’empresa per comercialitzar el que produïm a les nostres explotacions. Ens hem enfocat en produccions adreçades a supermercats i en la gran distribució, per això vam construir una sala d’especejament. Des del principi, la nostra idea era mantenir la traçabilitat des que neix l’animal fins que arriba al consumidor i garantir que tot el que produïm a les nostres granges no passa per unes altres mans que no siguin les nostres. Cal dir que la nostra carn ve d’explotacions ramaderes d’alta muntanya amb un sistema de producció ecològic i ancestral, perquè els animals hi pasturen lliurement, cosa que també ajuda a mantenir els boscos i els plans de muntanya.
El benestar animal és un dels punts forts del vostre projecte...
— La producció ecològica porta intrínsec el benestar animal. Els animals són al camp i es crien com es feia ancestralment, en un hàbitat natural i, per tant, les nostres explotacions també estan certificades en welfare, que és el màxim exponent de benestar animal.
Heu implantat l’economia circular. Què aporta?
— Tenim finques que cultivem que serveixen per alimentar els nostres animals, com també ho fem a partir de l’aprofitament de residus d’empreses agroalimentàries amb producció ecològica. I quan necessitem donar-los un suplement, fem servir part de subproductes de la indústria alimentària ecològica. També ens hem preocupat molt per acompanyar el producte amb embalatges sostenibles. Hem reduït el percentatge de plàstic en més del 90% respecte als nostres inicis. També produïm el 60% de l’energia que necessitem a les nostres instal·lacions a través de plaques solars. I pel que fa a la despesa d’aigua, tenim satèl·lits de neteja que en redueixen el consum fins al 60%.
El consumidor és conscient de la importància de projectes sostenibles com el vostre?
— En el procés de compra hi ha moltes variables, però el consumidor valora iniciatives sostenibles com la nostra sempre que el preu acompanyi. Som competitius i crec que ser sostenibles ens dona un valor afegit.
Quin paper ha jugat BBVA en el vostre projecte empresarial?
— Treballem amb BBVA des de fa temps. I cal agrair que una entitat bancària, a més de les finances, també es preocupi per la sostenibilitat. El 2023 ens van donar un dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles. Agraïm que ens hagin tingut en consideració.
I a partir d’ara, quins reptes us proposeu?
— Al llarg d’aquests més de vint anys de trajectòria hem tingut un creixement sostingut. Ara mateix estem verticalitzant l’empresa. És a dir, a part de les granges inicials dels nostres avantpassats, tanquem cada cop més el cercle: agafem explotacions i les gestionem senceres per subministrar a l’empresa distribuïdora, que és Ecològica dels Pirineus. Així garantim al 100% que el nostre producte compleix tots els requisits. Cal dir que a l'any 2024 vam triplicar la mida de les nostres instal·lacions.