Síria
Especials 10/05/2012

Un doble atemptat devastador a Damasc deixa almenys 55 morts

Dues explosions mortals a la capital siriana a hora punta han deixat almenys 55 morts i 372 ferits, en una zona on hi hauria un complex militar

Agències
2 min
Vehicles envoltats en flames després del doble atemptat al sud de Damasc. / SANA / EFE

BeirutUn doble atemptat devastador aquest dijous a Damasc ha causat almenys 55 morts i 372 ferits, segons l'últim balanç. Es tracta d'un dels atacs més mortífers en prop de 14 mesos de violència a Síria.

Aquests atacs, que han asolat la regió de Qazzaz, al sud de la capital siriana, arriben en un moment en què les advertències internacionals contra una guerra civil s'intensifiquen, després de les violacions repetides de l'alto el foc instaurat el 12 d'abril.

Igual que amb cada atemptat després de l'inici, el març del 2011, de la revolta popular que s'ha anat miliaritzant davant la repressió del règim, el govern i els rebels s'han acusat mútuament dels atacs. Segons la televisió estatal, "més de 40 persones s'han convertit en màrtirs i més de 170 altres han estat ferides en els atemptats terroristes" que han tingut lloc davant d'un immoble de 9 pisos, seu de les forces de seguretat, la façana del qual ha estat destruïda, igual que les d'altres edificis residencials propers.

Es tracta dels "atacs més violents a Síria des de l'inici de la revolta", ha indicat l'Observatori sirià dels drets humans (OSDH), fent referència a "50 morts" en les explosions, una de les quals era amb cotxe bomba.

Hora punta del matí

Les deflagracions han tingut lloc quasi simultàniament cap a les 8 hores locals (les 7, hora catalana) en una autopista al sud de Damasc, "en el moment que la gent anava a la feina i els alumnes a l'escola", afirmava la televisió estatal. L'explosió ha provocat un cràter de tres metres de profunditat a la calçada, segons un fotògraf de l'agència France Presse. Nombrosos cotxes civils han estat destruïts per les deflagracions i les façanes de molts edificis han quedat afectades.

Les restes de cossos humans eren visibles al carrer. Els serveis de socors, ajudats per habitants, han retirat els cossos calcinats de les carcasses dels cotxes, encara fumejants.

Continua la repressió del règim

Un membre de l'executiu del Consell nacional sirià (CNS), principal coalició de l'oposició, ha acusat el règim de dirigir aquests atacs "per enviar dos missatges: un per dir als observadors que són en perill, l'altre per corroborar les seves al·legacions segons les quals els grups armats i Al-Qaida actuen a Síria".

"Si Al-Qaida i els grups terroristes fessin aquests atacs, per què no els han perpetrat el dia de les eleccions per impedir a la gent participar-hi?", preguntava Samir Nachar, en al·lusió a les legislatives organitzades per les autoritats i qualificades de "farsa" per l'oposició. "Desgraciadament, la lentitud de la comunitat internacional amb la qüestió siriana dóna més temps al règim per cometre aquests actes", ha afegit.

El darrer atemptat mortal a Damasc es remonta al 27 d'abril –11 morts–, i l'atemptat més sanguinari –44 morts– va ser comès el desembre del 2011. La repressió de la revolta per part del règim i els combats entre soldats i insurgents han causat prop de 12.000 morts des del març del 2011, la majoria civils assassinats per les tropes governamentals.

Les violacions del pla de pau de l'emissari de l'ONU i de la Lliga Àrab Kofi Annan, que establia l'aplicació d'una treva, van dur-lo a expressar dimarts la seva "profunda inquietud" de veure Síria "enfonsar-se en una guerra civil total".

stats