PRÒXIM ORIENT
Especials 21/05/2012

Dos morts en els primers xocs a Beirut per la crisi a Síria

Són els enfrontaments més greus des del 2011 a la capital libanesa. Creix el temor al contagi de les tensions sectàries al Líban

Ara
1 min

BarcelonaAlmenys dues persones han mort i 18 més han resultat ferides en els primers xocs que es produeixen a Beirut com a conseqüència de la crisi a Síria. En les darreres setmanes hi havia hagut enfrontaments en altres ciutats libaneses, com Trípoli, directament afectades per l'onada de refugiats, però, a la capital, la violència no hi havia arribat fins ara.

El detonant ha estat la mort a mans de soldats libanesos d'un líder religiós sunnita que pertany a l'oposició contra el règim de Baixar al-Assad; en l'acció va morir també el seu guardaespatlles. Homes armats han reaccionat llançant obusos en intensos combats urbans a Beirut aquest dilluns a primera hora.

Es tracta dels pitjors que s'han vist a Beirut des de gener del 2011, quan la gent va sortir al carrer després de la caiguda del govern de l'ex primer ministre Saad al-Hariri. Segons els corresponsals sobre el terreny, les protestes de la matinada han estat protagonitzades per partidaris del moviment d'Al-Hariri, majoritàriament, sunnites. Els manifestants acusaven l'exèrcit libanès d'actuar a favor del règim de Baixar al-Assad.

Els enfrontaments agreugen les profundes divisions polítiques i sectàries del Líban i creixen els temors del contagi del conflicte sirià. La societat libanesa i els partits polítics estan profundament dividits sobre el suport a Síria, que sempre ha tractat el país com una colònia. I el fet que l'exèrcit es trobi ara al centre de la polèmica fa la situació encara més complicada, perquè tradicionalment ha estat una institució considerada neutral de vertebració de la unitat del país.

stats