POLÍTICA
Política 25/11/2012

Ciutadans s'erigeix com a vencedor moral de les eleccions i demana la dimissió d'Artur Mas

La formació no només aconsegueix grup parlamentari propi sinó que triplica els seus últims resultats i aconsegueix nou escons. Albert Rivera ja amenaça CiU amb una moció de censura

L.serra / S. Sànchez
2 min
Albert Rivera, en un instant de la compareixença per valorar els resultats de Ciutadans / ALEJANDRO GARCÍA / EFE

BARCELONAEntre crits d'"Albert president", "mejor unidos", "Mas dimissió" i fins i tot "llibertat", el líder de Ciutadans Albert Rivera ha celebrat una victòria fora de totes les travesses. "Hi ha una Catalunya real, que avui ha parlat. Una Catalunya silenciada durant temps, que tenia por de ser assenyalada per sentir-se català i espanyol, i ser part de Catalunya, Espanya i la Unió Europea", ha dit. "Catalunya és la meva tera, Espanya el meu país i Europa el nostre futur", ha dir repetint el lema de campanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rivera ha dit que el resultat demostra la victòria de David contra Goliat: "Els qui ens han votat són els vencedors morals, perquè han votat un partit net, lliure, que ha fet una capanya electoral amb menys de 200.000 euros, sense robar, sense mentir", ha dit Rivera. "Com més ens coneixen més ens voten", ha ressaltat. I ha llançat una amenaça a CiU. Ha recordat que ja havia avisat que "les eleccions eren una manera de tapar la mala gestió i la corrupció" i ha afirmat: "Artur Mas el que ha aconseguit és un fracàs estrepitós. En dos anys ha perdut 12 escons. Té la seu embargada. Ha deixat els pitjors números. I a qui fa un pols a la convivència i a Espanya, ara li demano com a representant el Parlament: 'Senyor Mas plegui, marxi, i que un altre president presideixi Catalunya'". Rivera ha demanat poder conversar amb altres forces polítiques per escollir un nou president i ha amenaçat CiU amb una moció de censura en la propera legislatura en cas que Mas torni a presidir el país.

Segons Rivera, C's serà la veu dels catalans que defensen la convivència, la unió i la regeneració democràtica. "Defensarem també els que no ens han votat, ens importa tota Catalunya", ha afirmat. I s'ha dirigit a tots els ciutadans d'Espanya i els ha dit: "Arreglarem aquest país", després de recordar la xifra de persones a l'atur.

Ciutadans ha aconseguit els millors resultats de la seva història i ha superat de llarg les espectatives que tenien en aquestes eleccions. Si el 2006 i el 2010 havien aconseguit 3 escons, aquesta vegada no només han conseguit grup parlamentari propi -el seu "somni" en paraules de Rivera hores abans dels resultats- sinó que han aconseguit esgarrapar 9 escons. Tornen a situar-se com a sisena força de l'hemicicle, com el 2006, en aquets cas per sobre de la CUP, que quedaria amb 3 diputats, i per sota d'ICV, que en tindria 13.

L'augment de vot (els han escollit unes 268.000 persones respecte 107.000 en l'anterior legislatura) s'explica per l'augment del vot a Barcelona ciutat i l'increment a comarques com el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i Tarragonès (aquí han aconseguit un dels escons).

A la seu de C's, a l'Hotel Gallery de l'Eixample, els simpatitzants s'han aplegat per celebrar un triomf inesperat. Amb "véte a Suiza, Arturo véte a Suiza", "yo soy catalán, español y español", els votants de Ciutadans han cridat contra el president Mas i CiU i a favor del seu candidat.

stats