Especials 04/10/2012

Un Romney a l’atac guanya el primer debat presidencial

El candidat republicà i el president Obama contrasten les seves visions econòmiques. "Jo no vull anar pel camí d'Espanya. Vull anar pel camí del creixement que posa els nord-americans a treballar", ha afirmat Romney

Núria Ferragutcasas
2 min

WashingtonEl republicà Mitt Romney ha aprofitat el primer debat presidencial per aconseguir l'impuls que la seva debilitada candidatura necessitava. Agressiu, directe i ben preparat, el candidat conservador ha culpat el president Barack Obama de la lenta recuperació econòmica i l'elevat atur del país. Aquí podeu veure el vídeo i la transcripció íntegra del debat.

Els dos candidats han xocat en economia, l'eix del primer cara a cara. Els intercanvis entre Obama i Romney han estat plens de propostes, dades i números. En alguns moments, com en la qüestió sobre el sistema impositiu que defensen, els seus arguments han estat massa tècnics. "El president prefereix augmentar els impostos", ha afirmat Romney, que ha afegit que el problema d'aquesta recepta del mandatari és que "alenteix el creixement".

Per la seva part, Obama ha tornat a defensar l'augment dels impostos als més rics i ha promès abaixar els impostos a un 98% dels americans.

El president ha iniciat el debat amb una crida als nord-americans perquè confiïn en ell quatre anys més per tal d'aconseguir el canvi promès. Ha assegurat que el país progressa i ha recordat l'herència que va rebre: dues guerres i una crisi econòmica "massiva".

Durant els 90 minuts que ha durat el debat, Obama ha estat a la defensiva davant un apassionat rival a l'atac.

Victòria clara de Romney

De fet, els analistes dels mitjans de comunicació i els primers sondejos han donat Mitt Romney com a guanyador. La cadena de televisió CNN ha publicat, una hora després de la fi del debat, una enquesta feta entre un grup de votants indecisos. Segons el sondeig, el 67% dels ciutadans va considerar que Romney havia guanyat el debat, mentre que un 23% apostava per Obama.

Els dos candidats també han discutit agressivament el dèficit pressupostari i el paper del govern. L'aspirant republicà ha assegurat que el nivell d'endeutament dels Estats Units "simplement no és moral" i ha assenyalat que la solució al problema és reduir la despesa i impulsar el creixement.

Referències a Espanya

"Jo no vull anar pel camí d'Espanya. Vull anar pel camí del creixement que posa els nord-americans a treballar", ha afirmat Romney. El republicà ha explicat que a Espanya es gasta un 42% de la seva economia en el govern.

Obama ha contestat al seu rival que el seu pla no crearà llocs de treball ni reduirà el dèficit. Pel president, és una qüestió "matemàtica" i de "sentit comú", ja que sense un augment dels impostos ni unes retallades dràstiques no es pot aconseguir reduir el dèficit.

El president ha millorat la seva actuació en el tema sobre la reforma sanitària. Ha explicat a través d'històries personals per què la llei millora la cobertura mèdica dels nord-americans. "Ja hem vist que la reforma funciona, ho vam veure a Massachusetts", ha dit, en referència a una llei semblant a la seva que va aprovar Mitt Romney quan era governador d'aquest estat. L'aspirant republicà ha replicat que derogarà la reforma perquè suposa una gran despesa econòmica per a les empreses i per a l'estat federal.

stats