Especials 04/10/2012

Els analistes coincideixen a dir que Romney ha estat "fort" i Obama "encartronat" en el primer cara a cara

Segons un sondeig de la CNN, el 67% dels ciutadans creu que el candidat republicà ha guanyat el debat. La revista 'Slate' diu que no ha pogut trobar ni un sol analista que pensi que Obama ha guanyat

Ara / Efe
3 min

WashingtonEls analistes dels mitjans de comunicació i els primers sondejos han donat Mitt Romney com a clar guanyador del primer debat electoral als Estats Units. La cadena de televisió CNN ha publicat, una hora després de la fi del debat, una enquesta entre un grup de votants indecisos. Segons el sondeig, el 67% dels ciutadans ha considerat que Romney havia guanyat el debat, mentre que un 23% apostava per Obama.

Barack Obama estava nerviós i no ha sabut transmetre amb claredat les seves idees, segons coincideixen la premsa i les primeres enquestes. Els dos candidats han xocat sobre economia, l'eix del primer cara a cara. Els intercanvis entre Obama i Romney han estat plens de propostes, dades i números. En alguns moments, com en la qüestió sobre el sistema impositiu que defensen, els seus arguments han estat massa tècnics. "El president prefereix augmentar els impostos", ha afirmat Romney, que ha afegit que el problema d'aquesta recepta del mandatari és que "alenteix el creixement". Per la seva part, Obama ha tornat a defensar l'augment dels impostos als més rics i ha promès abaixar els impostos a un 98% dels americans.

La premsa coincideix a qualificar de "fort" i "agressiu" Romney, i "encartonat" i a la defensiva el president, que aspira a aconseguir la reelecció en els comicis del 6 de novembre.

CBS: Un altre sondeig fet per la cadena CBS entre 523 votants possibles revela que el 46% ha considerat que Romney ha guanyat el debat, davant un 22% per a Obama i un 34% que ha considerat que ha estat molt ajustat.

MSNBC: Fins i tot els comentaristes de mitjans afins als demòcrates, com la cadena de televisió MSNBC, han reconegut la derrota d'Obama i han assenyalat que esperaven una actuació més encertada del president en el debat que s'ha fet a la Universitat de Denver (Colorado).

'Slate': La revista 'Slate' sosté que no ha pogut trobar un sol analista que pensi que Obama ha guanyat.

'Politico.com': Per Politico, el veredicte, molt clar: "Una bona nit per a Romney".

Fox News: Per la cadena Fox News, al debat "no hi va haver cops de KO, però va estar ple de cops de colze". Hi coincideixen a Twitter diversos periodistes polítics nord-americans, que han trobat a faltar més moments apartats del guió.

'The New York Times': 'The New York Times' s'ha fixat en "el torb d'estadístiques" que tots dos polítics han desplegat en les seves intervencions, molt centrades en problemes econòmics com l'atur, el dèficit, la fiscalitat i el finançament del sistema sanitari.

'The Wall Street Journal': El conservador 'The Wall Street Journal' opina que tant Romney com Obama es van presentar com "els grans defensors de la classe mitjana".

La campanya demòcrata ja havia recordat abans d'aquest primer "cara a cara" que Obama feia quatre anys que no participava en cap debat, a diferència de Romney, que durant les primàries republicanes va participar en més d'una desena de debats.

El president ha estat capcot en alguns moments del debat, nerviós al principi, i li ha costat transmetre les propostes per a un segon mandat que ha estat repetint des de fa mesos en mítings i actes de campanya.

La pregunta que es fan també comentaristes i analistes és per què Obama no va treure en aquest debat alguns temes amb els quals podia haver fet mal a Romney, com el vídeo en què el seu rival menysprea el "47 per cent" dels ciutadans que mai votarien per ell perquè, segons va afirmar, són "dependents del govern".

Cal veure ara si la victòria de Romney té impacte en unes enquestes d'intenció de vot que en les últimes setmanes han estat favorables a Obama.

Al president li queden, a més, dos debats –el 16 d'octubre a Nova York i el dia 22 a Florida– per intentar recuperar-se d'aquesta clara derrota a Denver.

Aquí podeu veure el vídeo i la transcripció íntegra del debat.

stats