Especials 17/03/2011

Una altra explosió a la central de Fukushima causa onze ferits

L'incident no ha fet danys al reactor. Es mantenen els problemes a dues centrals més. Alarma a Onagawa a causa de l'elevat nivell de radioactivitat. També ha fallat el sistema de refrigeració a Tokai, la principal central nuclear del país.

Efe
2 min
novajapo1

TòquioUna explosió per combustió d'hidrogen a la central nuclear de Fukushima ha causat aquesta matinada onze ferits. L'explosió no ha fet danys al reactor, segons ha informat l'empresa operadora de la central. Entre els ferits hi ha almenys un militar de l'exèrcit japonès, amb fractures a diversos ossos. La resta tenen ferides lleus. L'explosió ha passat en el recipient secundari de contenció del reactor número 3, a la planta 1 de Fukushima.

Tot i que s'havia ordenat evacuar 20 quilòmetres a la rodona de la central, unes 500 persones que encara eren dins el perímetre en el moment de l'explosió les han traslladat a altres llocs.

L'explosió té lloc dos dies després que n'hi hagués una altra a l'edifici del reactor número 1 d'aquesta mateixa central. Persisteixi, a més, el risc de fusió del nucli.

Mentrestant es mantenen els problemes a dues centrals més. Les autoritats japoneses han declarat l'estat d'emergència en una altra planta nuclear, a Onagawa, a causa de l'elevat nivell de radioactivitat.

Segons ha informat l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), el Japó l'ha informat que l'operadora d'aquesta nuclear, Tohoku Electric Power Company, ha situat l'alerta en el nivell més baix de l'escala.

També ha fallat el sistema de refrigeració a Tokai, la principal central nuclear del país. Un dels dos sistemes de refrigeració de la planta número 2 de Tokai s'ha aturat, tot i que l'altre funciona bé. Les autoritats asseguren que no es preveuen problemes per al reactor nuclear. La planta operadora és Japan Atomic Power, que veu possible evitar el sobreescalfament del reactor mitjançant aquest segon sistema de refrigeració.

La comunitat internacional, en alerta

Després que aquest dissabte la cancellera alemanya Angela Merkel reobrís el debat nuclear i instés la Unió Europea a comprovar la seguretat de les centrals nuclears dels estats membres, aquest diumenge ha estat el primer ministre francès, François Fillon, qui ha assegurat en un comunicat que França traurà "conclusions útils dels esdeveniments". França compta amb 58 reactors nuclears al seu territori.

stats