Els graus universitaris que arriben el curs 2022-23

Les universitats catalanes renoven i amplien el seu catàleg de graus amb títols que s’emmarquen en àmbits com la història, l’economia, el dret, la ciència política, la filologia, la sociologia, l’enginyeria, la medicina, la comunicació i la química, entre d'altres

6 min
L'edifici de la facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona

Universitat de Barcelona (UB)

L’oferta acadèmica de la UB per al curs vinent es caracteritza per l’estabilitat, amb 73 graus i 16 dobles graus. Com a novetat, els estudiants podran escollir la doble titulació del grau d’història i història de l’art, que se suma al ventall d’itineraris dobles que la universitat va començar a impartir el curs 2009-10. També s’han optimitzat algunes titulacions, com el grau d’economia, adaptat a les noves necessitats del mercat de treball i ara molt més flexible, amb més optativitat i més mobilitat internacional.

El campus de la UAB.

Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Força novetats a la UAB. La primera, una nova titulació doble, el grau en dret i relacions internacionals, el qual farà èmfasi en la docència en anglès i la mobilitat de l’alumnat. També estrena el nou grau en filologia i cultura franceses, que passa a dir-se grau en estudis francesos i esdevé interuniversitari, programat per la UAB i la UB. Per últim, el grau en intel·ligència artificial, ofert ja com a titulació pròpia, esdevindrà un grau oficial, i la mobilitat del grau en ciència, tecnologia i humanitats, impartit entre Barcelona i Madrid, serà una realitat.

El laboratori d'electrònica de l'ETSETB, a la UPC.

Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC)

El curs vinent, la UPC impartirà 10 programes acadèmics de recorregut successiu (PARS), que permetran fer un grau i un màster universitari de manera successiva amb itineraris orientats a l’especialització professional. Aquests PARS són les enginyeries aeronàutica; de camins, canals i ports; industrial; industrial amb anàlisi econòmica; informàtica; de materials; química; de sistemes de comunicacions digitals; de xarxes, dades i serveis TIC, i de telecomunicació. Aquests programes se sumen a l’oferta de 65 graus universitaris que s’impartiran el curs vinent.

Classe pràctica del grau en medicina de la UPF.

Universitat Pompeu Fabra (UPF)

La gran aposta de la UPF és el grau en medicina que imparteix conjuntament amb l’Hospital del Mar des del curs passat. El grau ja va arrencar amb un nou pla d’estudis adaptat a les necessitats de la medicina actual i futura, amb un clar vessant clínic gràcies a la integració amb l’Hospital del Mar. La titulació té, al seu torn, una clara integració amb l’entorn biomèdic, el de transferència, el clínic i el de la salut pública i, d’altra banda, destaca continguts de la medicina actual com són el càncer, les malalties infeccioses, l'atenció al malalt crític, la medicina personalitzada i de precisió, la medicina de sistemes o la telemedicina.

El campus del Rectorat, de la UdL.

Universitat de Lleida (UdL)

Tot i no estrenar cap grau, la UdL continuarà posant el focus en titulacions recents com les estrenades el curs 2020-21 –els dobles graus en geografia i turisme i les enginyeries mecànica i de l’energia i sostenibilitat– i 2021-22 –doble grau en enginyeria en organització industrial i logística i en ADE i el grau en ciències de l’activitat física i de l’esport Pirineus–. A més, continuarà oferint titulacions ja consolidades al campus de Cappont i Igualada, com les enginyeries informàtica, industrials i arquitectura; les dobles titulacions a nivell nacional i internacional amb Dinamarca, Finlàndia, el Brasil i Indonèsia en enginyeries informàtica, química i electrònica, o els dos graus internacionals en l'àmbit de l'enginyeria agrària i la tecnologia dels aliments amb universitats del Brasil, que acull l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA).

Imatge del 'degree communication and multimedia', de la UdG.

Universitat de Girona (UdG)

L’Escola Universitària ERAM, adscrita a la UdG, amplia l’oferta amb l’únic grau en comunicació audiovisual i multimèdia íntegrament en anglès de Catalunya. Amb el nou grau, la UdG tindrà tres estudis que es retroalimenten per ser més proactius i creatius: comunicació audiovisual i multimèdia, grau en arts escèniques i interpretació i el degree in communication and multimedia. El grau es divideix en quatre cursos. Els dos primers es realitzen matèries generals i els dos següents són d’especialització, perquè l’estudiant adquireixi coneixements transversals en cinema, fotografia, disseny gràfic, disseny interactiu, animació, 3D i VFX.

Imatge d'una classe a la Universitat Rovira i Virgili.

Universitat Rovira i Virgili (URV)

La URV ofereix 59 graus i dobles graus. Els últims a incorporar-se a l’oferta, enguany, han sigut els graus en enginyeria matemàtica i física, únic a l’Estat, amb una formació que combina el coneixement fonamental de la matemàtica i de la física, i el doble grau en administració i direcció d’empreses i màrqueting. Aquest curs s’ha posat en marxa igualment la formació dual en el grau de química. Per al curs vinent, la novetat és la reverificació que entrarà en funcionament en el doble grau de dret i relacions laborals i recursos humans, la revisió del pla d’estudis del qual persegueix, entre altres reptes, que l’alumne aprengui a aplicar els coneixements sobre gestió de recursos humans en empreses, analitzar i sistematitzar el funcionament del mercat, i negociar i resoldre conflictes en les relacions laborals.

Instal·lacions de la UOC.

Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

La UOC incorpora dos nous graus, sociologia i ciència política i de l’administració. El primer centra l’atenció en fenòmens emergents del camp de la sociologia, entre ells la incorporació de les noves tecnologies de la societat digital, les transformacions ecosocials, la reformulació de la desigualtat social o l’anàlisi mitjançant big data. El segon busca atorgar una base sòlida de coneixements en ciència política i de l’administració pública, necessaris per analitzar la realitat política que ens envolta i els efectes del nou entorn digital en les institucions i els processos polítics. Aquells estudiants que ho desitgin podran obtenir una de les tres mencions que es preveuen en el programa: anàlisi política, governança pública o política digital.

Una de les sales polivalents de la URL.

Universitat Ramon Llull (URL)

Dos dels nous graus que la URL estrena el curs vinent són els d’enginyeria mèdica i de la salut i el de lideratge transformador i impacte social / bachelor in transformational leadership and social impact. El primer, dissenyat per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria La Salle i la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna, combina la formació en enginyeria, gestió, innovació i ciències de la salut amb una visió humana i assistencial, mentre que el segon, pensat perquè l’alumne acabi convertint-se en un agent actiu de canvi, usa quatre metodologies d’aprenentatge provades científicament per desenvolupar el talent de l’alumne al màxim. Un altre plus d’aquest grau és que, a segon i a tercer, l’alumne farà Study Tours a Berlín i a Xangai.

La UVic estrena el grau en biomedicina.

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC)

La UVic-UCC estrena el grau en biomedicina, el principal objectiu del qual és formar professionals experts en les bases biològiques de les malalties, tant des del punt de vista molecular i cel·lular com des del punt de vista global. Així, els nous estudis, que s’impartiran en la Facultat de Ciències i Tecnologia, promouen la formació de professionals capaços de respondre als reptes biomèdics actuals i futurs, una missió per a la qual es valdran de l’aprenentatge basat en projectes.

El campus de la UIC a Sant Cugat.

Universitat Internacional de Catalunya - UIC Barcelona

A UIC Barcelona consolidaran els dos dobles graus estrenats el curs vigent. D’una banda, el doble grau en infermeria i psicologia, que des del passat mes de setembre acull el campus de Sant Cugat; es tracta d’un grau únic a l’Estat, que aporta un coneixement profund del comportament humà que aportarà a l’alumnat el valor afegit necessari per atendre millor les persones en les diferents etapes del cicle vital i en situacions específiques derivades de problemes de salut. De l’altra, el doble grau en periodisme i comunicació audiovisual, el pla d’estudis del qual posa el focus en els coneixements pràctics, objectiu al qual també contribuiran els materials i instal·lacions d’última generació a disposició de l’alumnat des del primer dia.

L'edifici de la Universitat Abat Oliba CEU.

Universitat Abat Oliba CEU (UAO-CEU)

De cara al curs vinent, la UAO-CEU incorpora complements orientats a l'adquisició i acreditació de competències. Així, d’una banda, en el marc del projecte Exploria reinterpretarà part dels continguts curriculars dels graus d’economia i empresa des de l'òptica dels ODS. De l’altra, contribuirà a l'acreditació de competències com el lideratge, la capacitat de treball en equip, la comunicació o l'adaptabilitat a través dels Badges Digitals, una nova certificació electrònica. El desenvolupament de competències també es reforçarà a través de l'Student Mentoring Programme, un model de connexió intergeneracional en què els estudiants de quart curs assumeixen funcions d'orientació de companys de primer curs.

stats